– Det är ju ett väldigt tryck på boendena. Många mår dåligt och känner en stor frustration. Då kan man bli hotfull mot våra tjänstemän eller andra boende, säger myndighetens säkerhetschef Monica Karum Bergvall till Dagens Nyheter.
Hittills i år har Migrationsverket registrerat 804 incidenter, varav 516 på boenden där asylsökande ofta får dela rum med helt främmande personer.
Andra incidenter har skett i receptioner eller vid möten med myndighetens personal. Anmälningarna rör inte bara hot och våld utan även skadegörelse, bränder och självmordsförsök.
Maktlöshet och stress
– Det kan finnas ett mörkertal av händelser som sker när vi inte är på plats. Vi har ju inte dygnetruntbemanning, säger Monica Karum Bergwall till tidningen.
Solvig Ekblad, professor i mångkulturell hälso- och sjukvårdsforskning vid Karolinska institutet, säger att många asylsökande upplever en maktlöshet under asylprocessen och att det inte är förvånande att många reagerar med stress.
– Det många behöver är struktur, aktiviteter om dagarna och att man normaliserar livet så mycket som det går, säger hon till tidningen.