Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Läget är allvarligt och det börjar bli farligt höga värden” – det säger Gunilla Svensson, professor i meteorologi. Foto: AFP/SVT

Professorn om senaste dagarnas värmerekord: ”Läget är allvarligt”

Uppdaterad
Publicerad

I veckan har larm efter larm kommit om globala rekordtemperaturer och FN:s generalsekreterare har varnat för att klimatförändringarna är ”bortom kontroll”.

– Vi borde ställa om vårt samhälle så fort som möjligt, säger Gunilla Svensson, professor i meteorologi.

Juni månad var inte bara den varmaste som uppmätts globalt – enligt EU:s klimatservicetjänst Copernicus uppstod också extrema marina värmeböljor som påverkade haven ända in i Östersjön.

Gunilla Svensson, professor i meteorologi, säger att det börjar bli farligt höga värden och att det är svårt anpassa sig i den hastighet som klimatförändringarna sker.

– Vi vet inte vad det är som väntar oss, säger hon.

Klimat- och miljöministern Romina Pourmokhtari skriver i ett mejl till SVT Nyheter: ”Det är självklart väldigt oroväckande och allvarligt för klimatet, särskilt med tanke på den utveckling vi ser med hög risk för fler nya värmerekord i närtid”.

Hon fortsätter med att skriva: ”Utsläppen ska ner hela vägen till noll och det ska ske med högsta möjliga fart. De fossila bränslena behöver ersättas med fossilfria alternativ inom 20 år”.

Hör mer om riskerna med värmen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.