”Vi tror inte på en pappersprodukt”, säger Metros ägare Christen Ager-Hansen. Foto: SVT/TT

Metros ägare till attack mot Kinnevik

Uppdaterad
Publicerad

Den konkurshotade tidningen Metros ägare Christen Ager-Hanssen säger att han tror på journalistiken, men exakt hur tidningen ska gå vidare finns i dag inga svar på. Säkert är att Ager-Hanssen nu är ute efter de förra ägarna, Kinnevik, som han menar ljugit om tidningens ekonomiska skick.

– Kan jag bevisa detta i domstol? Till 100 procent. Vill Kinnevik tysta mig? Ja, till 100 procent, säger Christen Ager-Hanssen, till SVT Nyheter.

Just nu har norrmanen Christen Ager-Hanssen mycket att göra. Mer än vanligt. Den vita skjortan är uppknäppt, rösten är hes av pollenallergi. 

– Jag jobbar 120 timmar i veckan. Varje dag kan du se mig på kontoret fram till klockan 04. Jag tror det är väldigt få som har den kapaciteten. Jag har aldrig mött någon annan som klarar det, berätar han när SVT Nyheter träffar honom i London. 

Krisen på Metro

Tror inte på papperstidning 

Tidningen Metro, en gång världens största tidning, är konkursmässig och ansökte i fredags om företagsrekonstruktion med runt 60 miljoner kronor i skulder. Bland de största fordringsägarna finns Skatteverket, hyresvärden och de anställda som inte fått ut sin senaste lön. Nu hoppas Ager-Hanssen på att kreditorerna ska efterskänka en del av skulderna likt de gjorde när tidningskoncernen Stampen genomförde en rekonstruktion.  

Någon papperstidning har inte synts i kollektivtrafiken den senaste veckan. 

– Vi tror inte på en pappersprodukt som Metro där man varje dag levererar en tidning till så många människor, säger Christen Ager-Hanssen.  

De senaste två veckorna har det kommit olika besked om vad som nu ska hända med Metro. Hälften av alla företagsrekonstruktionen leder till konkurs. Det senaste budet från Ager-Hanssen är en tre-dagars prenumererad weekend-tidning. Tills nyligen jobbade mellan 120 och 130 personer på tidningen Metro. Ett femtiotal av dem arbetar på säljavdelningen. Enligt Ager-Hanssen kommer den nya tidningsorganisationen att bli betydligt mindre. Kanske bara en femtedel.  

– Men vi ska satsa på journalistiken, säger han.  

När han flera gånger får frågan om att specificera hur det ska gå till ger han inget svar.  

Nu är det fem veckor sedan Ager-Hanssen har var i Stockholm senast. Metroredaktionen på Regeringsgatan har han inte besökt på länge och han har inga planer på att åka dit inom de närmaste två veckorna. Att medarbetarna är oroliga och efterfrågar närvaro och svar från sin vd avfärdar han. 

– Jag har regelbunden kontakt med redaktionen via Skype och mail, man behöver inte resa så mycket längre. Allt vi gör från detta kontor i London är digitalt. Jag älskar det digitala, säger Christen Ager-Hanssen.  

Inget eget ansvar 

Han avfärdar helt alla frågor kring att han själv skulle ha ett ansvar kring tidningens ekonomiska misskötsel. Christen Ager-Hanssen lägger hela skulden för Metros problem på de förra ägarna Kinnevik. Enligt honom blev han och hans tidigare partner Mats Qviberg totallurade. Prognoserna om framtida vinster var bara luft.  

Ager-Hanssen har i Metros datorer letat fram mailväxling mellan tidigare vd:n och Kinnevik. Till de potentiella köparna visade ägarna upp positiva prognoser. Men internt, gång på gång, verkar den före vd:n, kort före försäljningen, beskriva Metro mycket negativt. 

I januari 2017 skriver Metros dåvarande vd ett mail till Kinnevik med bland annat följande formulering: ”seriöst så ser det nattsvart ut just nu” 

Ett annat mail innehåller meningen: ”Prioriteringen är enkel – först säljer vi Metro Jobb, sedan springer vi” 

Ett år tidigare skriver vd:n att ”Sedan vet du och jag att verkligheten är en annan, men vill inte sprida några nyheter som får personalen att sänka stridsmoralen. Bara att trycka för glatta livet” 

– Detta är bara en jävla ”pump and dump” där man blåser upp bolaget före en försäljning. Kan jag bevisa detta i domstol? Till 100 procent. Vill Kinnevik tysta mig? Ja, till 100 procent, säger Christen Ager-Hanssen.  

Han säger att han planerar att stämma Kinnevik. Och han är inte nöjd förrän han får minst 150 miljoner kronor.

SVT Nyheter var sent på tisdagskvällen i kontakt med Metros tidigare vd, som valde att hänvisa alla frågor till Kinnevik. SVT har bett om en intervju med Kinneviks ledning kring anklagelserna. Enligt kommunikationsdirektör Torunn Litzén vill de inte göra någon intervju nu då en eventuell skadeståndsprocess hotar men hon skriver att ”bolaget är trygga med hur säljprocessen gick till” och att de nya ägarna ”hade all tillgänglig information” i samband med försäljningen av Metro.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen på Metro

Mer i ämnet