”Regeringen följer den här utvecklingen noga. Vi ska inte tillbaka till den situation vi hade 2015”, skriver justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) i ett sms till SVT Nyheter.
Sedan i fredags gör Turkiets gränsbevakning ingenting för att hålla kvar flyktingar och migranter i landet, vilket har fått tusentals personer att bege sig mot Grekland och Bulgarien.
I Turkiet befinner sig omkring 3,6 miljoner människor som flytt kriget i Syrien. Och efter den syriska regimens offensiv i Idlibprovinsen har ytterligare en miljon människor drivits på flykt, de flesta mot den turkiska gränsen.
Johansson: Liten risk för ny kris
Migrationsministern bedömer dock att risken för en ny flyktingkris likt år 2015 är låg.
”Situationen i EU och Sverige ser annorlunda ut. Sverige har en annan lagstiftning och det är svårare för människor att ta sig genom Europa i dag”, skriver Morgan Johansson.
”Vid många gränsövergångar i Europa finns det nu gränskontroller och även Sverige har sedan 2015 inre gränskontroller”, skriver han.
Kristersson: Viktigast att hålla gränsen
Moderatledaren Ulf Kristersson säger att det viktigaste nu är att hålla EU:s yttre gräns.
– Det allra viktigaste är att gränskontrollen fungerar. Om gränsen öppnas kommer vi att ha väldigt många människor som tar sig norrut i Europa och det är inte lösningen på det här problemet, säger han till SVT Nyheter.
EU-kommissionen och EU:s gränskontrollmyndighet behöver stötta Grekland och Bulgarien i arbetet, säger Kristersson.
Om flyktingavtalet mellan EU och Turkiet fortfarande gäller är oklart, säger han,
– Det kommer att krävas samtal med Turkiet men de samtalen kan inte äga rum med öppen gräns, säger Kristersson.