Migrationsministern presenterar nyhet om asylmottagande

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen presenterar på onsdagen tilläggsdirektiv i den redan pågående utredningen om mottagandet av asylsökande. Utredningen ska bland annat ta ställning till en geografisk begränsning för asylsökande, hur man kan effektivisera återvändande och om man kan strama åt asylmottagandet finansiellt.

Sedan tidigare har regeringen föreslagit att utreda så kallade transitcenter, anläggningar där asylsökande ska bo under hela handläggningstiden.

Den som i dag söker asyl i Sverige får antingen bo på något av Migrationsverkets boende eller välja att bo i ett eget boende, så kallat EBO.

Redan i ett delbetänkande förra året föreslogs att EBO-formen ska tas bort som alternativ. Nu presenterar regeringen, tillsammans med Sverigedemokraterna, tilläggsdirektiv i utredningen.

”Motverka skuggsamhället”

Tidö-partierna vill bland annat att utredaren ska analysera och ta ställning till ytterligare åtgärder som kan införas för att åstadkomma att asylsökande bor på anvisade boenden och är tillgängliga för myndigheterna.

– Syftet är bland annat att motverka skuggsamhället, säger migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M).

Begränsa geografiskt område

En del i utredarens uppdrag är att se över åtgärder och sanktioner för att se till att systemet efterlevs, och hur ett system där en asylsökande ska vistas inom ett visst geografiskt område kan utformas, säger Ludvig Aspling (SD).

Utredaren får också i uppdrag att se över ett effektivt återvändande när personer får avslag på sin asylansökan. I dag fasas vuxna personer som får avslag ut ur mottagarsystemet, någonting som leder till att människor försvinner, enligt Aspling.

Utredningen ska titta på vilka effekter det hade kunnat få om även dessa personer fick en anvisad boendeplats tills att de lämnar landet.

Utreda finansiella åtstramingar

Avslutningsvis vill regeringen och Sverigedemokraterna inte att de materiella mottagningsvillkoren ska vara mer generösa än vad EU kräver.

Utredningen ska därför bland annat ta ställning till hur asylsökande i större utsträckning ska bidra finansiellt till sitt eget mottagande, till exempel täcka hälso- och sjukvårdskostnader. Man ska också se över asylsökandes rätt att arbeta.

– Det kan finnas utrymme i EU-rätten att snäva in det svenska regelverket, säger Aspling (SD).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.