Trots att mittenpolitikern Emmanuel Macron tog en storseger i det franska valet menar Jimmie Åkesson att valet ändå är en framgång för Marine Le Pen:
– Hon har inte gjort någon särskilt bra valspurt och varför det blivit så är för tidigt att analysera. Men hon har inlett en förnyelse av sitt parti som hon inte är klar med än. Det gläder mig att hon tänker fortsätta den, säger Jimmie Åkesson.
Grafik: Så röstade Frankrike
Åkesson: Le Pen måste förändra partiet
Han menar att Marine Le Pens omorganisation av partiet är precis vad det behöver.
– De behöver på riktigt göra upp med den äldre Le Pen, göra upp med mycket av partiets historia, förändra partiet om man vill bli en verklig utmanare och nå de 50 procent som behövs för att kunna bli president.
LÄS MER: Le Pen erkänner sig besegrad
För Åkesson var valresultatet inte oväntat. Han framhåller att valet har tydliggjort de nya konfliktlinjerna som synts även i andra europeiska val, mellan nationalism, konservatism och globalism.
– Det är väldigt tydligt här. Det är en historisk möjlighet. Socialdemokratin i Frankrike är mer eller mindre utraderad, nya partier och rörelser kommer fram, den här nya konfliktlinjen är den dominerande. Det är en stor möjlighet för Marine Le Pen, säger Jimmie Åkesson.
”Olika kulturer”
Samtidigt menar han att hans eget parti inte har mycket att lära av Nationella Fronten.
– Det är olika politiska kulturer. Det finns beröringspunkter, i invandringspolitiken, i hur det europeiska samarbetet ska se ut, men Marine Le Pen har drivit kraftiga vänsterfrågor. Vi är ett parti som inte vill ha slagsida åt vänster med 35 timmars arbetsvecka och andra förslag som hon har lagt, säger Åkesson.
Damberg: Misslyckande att Le Pen gick vidare
Mikael Damberg menar att det inte kan ses som annat än ett misslyckande att Marine Le Pen kom till andra valomgången i det franska presidentvalet.
– För demokratin och för de etablerade partierna. Vänsterkanten var splittrad och socialdemokratin nedslagen efter Hollandes år som president. Och högersidan kollapsade också totalt i valrörelsen, säger Damberg.
LÄS MER: Macron blir Frankrikes nye president
Han menar att valresultatet ska ses som en comeback för progressivitet och för anständighet i politiken:
– Att det fanns en stor allians som slog tillbaka på extremhögern i Frankrike.
Analys av SVT:s Erika Bjerström: Enorma utmaningar väntar Macron
Damberg: Hollande svek sina väljare
Men ditt systerparti är nästan utraderat – det fick sex procent? Du är glad att Macron vunnit men han är inte socialdemokrat?
– Han har suttit i en socialdemokratisk regering och varit medlem i socialistpartiet men han startade en ny rörelse för han trodde inte att socialistpartiet skulle klara av den här valrörelsen. Det var bevisligen korrekt, säger Damberg.
Han menar att Hollandes regering svek väljarna, den gjorde inte vad som utlovats i valrörelsen och att den misslyckades med att minska arbetslösheten.
– Det tror jag tärde på förtroendet för socialismen, säger Mikael Damberg.