Peter Hultqvist om Natoövningen Baltops: ”Tydlig markering”

Uppdaterad
Publicerad

I Stockholmsområdet ligger i helgen ett 40-tal krigsfartyg förtöjda i samband med en konferens inför övningen Baltops. Men aktiviteten i Östersjön är mer än bara ett tillfälle för länderna att träna ihop.

– Det här blir en väldigt tydlig markering om stödet till Sverige och Finland, säger försvarsminister Peter Hultqvist (S).

Vid Skeppsbrokajen i Stockholm lade på fredagsmorgonen det svenska örlogsfartyget Belos till. En bit ut hade redan det 260 meter långa amfibiefartyget USS Kearsarge från USA hittat sin plats.

– Egentligen är väl det här fartyget lite för stort för Östersjön men det pekar på att man vill signalera väldigt tydligt här, säger Niklas Granholm, forskningsledare på FOI.

Signalerna har med kriget och Sveriges Nato-ansökan att göra. Inför att Sverige eventuellt blir godkänt som medlemsland befinner vi oss i en känslig tid då landet kan utsättas för olika angrepp. Från länder som Tyskland, USA och Storbritannien har försäkringar om att hjälpa Sverige uttalats.

Hultqvist: ”Tydlig markering”

Försvarsminister Peter Hultqvist menar att den militära aktiviteten på Östersjön har ökat, och enligt honom, handlar ansamlingen av fartyg i samband med Baltops delvis om en markering i samma riktning.

– Det är klart att det här året, med en Natoansökan från både Finland och Sverige, så blir det en annan laddning kring det. Det här blir en tydlig markering om stödet till Sverige och Finland. Vi kommer i helgen ha ett 40-tal fartyg representerade här i Stockholmsregionen med anledning av marinens 500-årsjubileum och bara det i sig är ju en kraftfull manifestation, säger han.

Sverige deltar med Natostyrkor

I helgen inleds storövningen Baltops, som är en av flera övningar som hållits i och kring Östersjön sedan april i år. I flera av dem har Sverige deltagit, bland annat tillsammans med finska och amerikanska örlogsfartyg uppe i norra Östersjön, men också tillsammans med Natos stående flottstyrka när den övade med ubåten HMS Uppland.

Vänsterpartiets utrikespolitiska talesperson, Håkan Svenneling, tycker det är bra att andra länder är beredda att stå upp för Sverige, i vilket övningsverksamheten är en viktig del.

– Däremot finns det en risk att det också höjer temperaturen i vårt närområde och att vi får fler incidenter med ryska flygplan som flyger till Sverige till exempel, och det finns en risk för att misstag leder till långsiktiga konsekvenser, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.