Finansmarknadsminister Per Bolund (MP), Mats Persson, ekonomisk-politisk talesperson för L, finansminister Magdalena Andersson (S) och Emil Källström, ekonomisk-politisk talesperson för C. Foto: Jessica Gow/TT

”Krisläge för svensk ekonomi” – miljardrullning i vårbudgeten

Uppdaterad
Publicerad

I dag presenterar regeringen vårbudgeten. I vanliga fall handlar den om att ge en prognos för ekonomin och korrigera detaljer i budgeten – tanken var att kommunerna skulle få några extra miljarder. Sedan kom coronautbrottet och miljarderna har blivit fler.

Principen om krona för krona har kastats överbord och krispaketen har avlöst varandra. Budgeten som kommer i dag blir ett sätt att sammanfatta alla satsningar som hittills gjorts.

– Det här är ju ingen vanlig vårbudget utan vi har ett krisläge för svensk ekonomi.  I en ändringsbudget har man ett tillfälle att gå in och korrigera, om man tycker det är nödvändigt. Men i år är ju läget så exceptionellt att man tvingas lägga en ny ändringsbudget varje vecka. Och därmed så blir det ju mindre fokus på den här vårbudgeten som kommer i dag, säger Robert Bergqvist, chefsekonom på SEB.

”Handlar om att rädda företag”

Innan coronakrisen var fokus på kommunernas dåliga ekonomi. En samlad opposition pressade regeringen och samarbetspartierna. Fem extra miljarder till välfärden var beskedet i januari. Nu ska kommuner och regioner få ett tillskott på över 20 miljarder. Utöver det stora satsningar för att stötta krisande företag.

– Det handlar ju om att rädda företag. Hjälpa företag att överleva den här krisen som vi hoppas på ska bli kortvarig. Och säkerställa att de som hamnar i arbetslöshet ska ha en bättre ekonomisk grund att stå på, säger Robert Bergqvist.

Under virusutbrottet har politikerna hittills hållit sams, men oppositionen har börjat knorra. Debatten i dag lär handla om att företagen behöver ännu mer stöd för att övervintra krisen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.