Miljöministern om kritiken: Faktiskt ett brett samhällsansvar

Uppdaterad
Publicerad

Alla delar av samhället, även näringslivet, måste ta ett större ansvar i klimatfrågan. Det säger miljöminister Karolina Skog (MP) i SVT:s Aktuellt angående kritiken om en otillräcklig klimatpolitik.

Klimatexperten Johan Rockström menar att Sveriges klimatpolitik inte räcker ”trots att den är världens mest ambitiösa”.

Han menar att politikerna nu måste sätta större press på de tunga samhällsaktörerna så som industrin, kommuner, landsting, städer och myndigheter.

”Unikt ramverk”

I SVT:s Aktuellt säger miljöminister Karolina Skog (MP) att Rockström har rätt i att väldigt mycket mer krävs.

– Det är inget land i världen som har den klimatpolitik på plats i dag som gör att vi kan nå 1,5 gradersmålet.

Johan Rockström menar att åtgärderna som vidtagits hittills är marginella. Men Karolina Skog menar att det är en ambitiös grund som har lagts.

– Det klimatpolitiska ramverk som vi har antagit i svensk riksdag är unikt globalt sett, och det är en oerhört bra grund för ett fortsatt arbete, säger Karolina Skog.

– Arbetet som ligger framför oss är att skapa den politik som möjliggör en omställning. Ett tekniksprång och stora omställningar, exempelvis vår konsumtion. Jag menar att vi, den här mandatperioden, har lagt en bra grund för det. Men oerhört mycket arbete kvarstår.

Vill att näringslivet tar ansvar

Skog pekar också på näringslivets roll i klimatfrågan.

– Vi måste komma bort från en situation där branscher varje gång vi kommer med ett nytt styrmedel sätter klackarna i backen och säger: kaos! Vi går under och det blir jättedåligt om ni inför det här. Varje del av samhället måste ta sitt ansvar och näringslivet måste svara på vad som behövs och inte bara säga nej varje gång vi kommer till ett nytt politiskt styrmedel. Det är faktiskt ett brett samhällsansvar detta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.