Integritetsskyddsmyndigheten utfärdar sanktionsavgifter för Medhelp och Voice Integrate efter skandalen där inspelade samtal till vårdguiden fanns tillgängliga på internet. Foto: TT

Miljoner i sanktionsavgift för Medhelp efter oskyddade 1177-samtal

Uppdaterad
Publicerad

Miljoner inspelade rådgivningssamtal till Vårdguiden 1177 låg oskyddade på internet. Nu utfärdar Integritetsskyddsmyndigheten, IMY, sanktionsavgifter på 12 miljoner kronor mot Medhelp.

– Det är två parter som bär ansvar för det inträffade: Medhelp och Voice Integrate, säger Magnus Bergström, it-säkerhetsspecialist på IMY.

IMY är nu klara med sin granskning av de oskyddade telefonsamtalen som blev känd i början av 2019.

Myndigheten konstaterar att Medhelp i egenskap av vårdgivare och personuppgiftsansvarig har en skyldighet att se till att telefonsamtalen till Vårdguiden varit skyddade.

– Medhelp har även lagt ut vårduppdrag och personuppgiftsbehandling till det thailändska bolaget Medicall, som inte omfattas av svensk hälso- och sjukvårdslagstiftning och som heller inte omfattas av den lagreglerade tystnadsplikt som finns i vården. Det strider mot dataskyddsförordningens princip om laglighet, säger Magnus Bergström.

Granskningen har omfattat totalt tre företag och tre regioner.

Utöver Medhelp utfärdar IMY även en sanktionsavgift på 650 000 kronor mot Voice Integrate. Företaget hade ansvar som personuppgiftsbiträde och skulle därmed skydda ljudfilerna som företaget hanterat på uppdrag av Medhelp.

Medhelp: Har skärpt säkerheten

Medhelp säger att man nu vidtagit flera åtgärder efter att de oskyddade inspelningarna blev kända. Nu informeras inringare om hur deras personuppgifter hanteras och företaget har avslutat samarbetet med underleverantören som orsakade läckan.

– Den kanske främsta orsaken till incidenten var en bristande uppföljning av vår underleverenatör. Men det är solklart att det är vi som har det övergripande ansvaret, säger Björn Arkinger, chef för vårdtjänster på Medhelp.

Företaget bedriver sedan 2019 ingen sjukvårdsrådgivning utanför Sverige, säger han.

– Till de som är oroliga vill jag säga att man kan känna sig helt säker när man ringer 1177 i dag.

Brister hos regionerna

IMY riktar även kritik mot Region Stockholm, Sörmland och Värmland som haft brister i informationen till de som ringt Vårdguiden.

Region Stockholm anses ha haft störst brister och tilldöms därför en sanktionsavgift på 500 000 kronor, region Sörmland och Värmland får betala 250 000 kronor.

Bakgrund

Computer Sweden avslöjade i februari 2019 att 2,7 miljoner samtal till Vårdguiden 1177 låg oskyddade på nätet.

Enligt granskningen från Integritetsskyddsmyndigheten, IMY, har telefonsamtalen först gått till företaget Inera. Samtal från invånare i Stockholm, Sörmland och Värmland kopplades sedan vidare till Medhelp.

Medhelp har i sin tur anlitat det thailändska företaget Medicall för samtal som skett på på kvällar och nätter. Företaget Voice Integrate har sedan spelat in samtalet på uppdrag av Medhelp och Medicall.

Att telefonsamtalen låg oskyddade på nätet berodde på att lagringen varit felaktig och dessutom inte var krypterad, skriver IMY.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.