Sedan pandemin bröt ut för drygt två år sedan har EU och Sverige köpt in ”rätt mycket” vaccin, för att använda Richard Bergströms egna ord.
– Vi har helgarderat. Det handlar ju inte bara om att ha olika typer av vaccin utan även om att ha volymer.
Kan kasseras
I samband med att omikronvarianten överrumplade världen i slutet av förra året gjorde EU-länderna en gemensam beställning på ytterligare 300 miljoner doser, varav cirka 6,5 miljoner var öronmärkta för Sverige.
Tanken var att de skulle användas under våren 2022, men i stället planade pandemin ut och efterfrågan försvann. Leveranserna har skjutits fram och utgör nu stommen av det europeiska centrallagret. Men stora delar kan komma att kasseras.
I höst väntas nya, uppdaterade versioner av Pfizers och Modernas vaccin finnas tillgängliga och Sverige har genom den EU-gemensamma upphandlingen redan bokat upp sig på flera miljoner doser av även dessa vaccin.
– Då kommer ju alla vilja ha det vaccinet och det blir svårt att få avsättning för det vi har i våra lager, säger Richard Bergström
Han uppskattar att det handlar om miljontals doser som kan behövas slängas i Sverige och hundratals miljoner doser i hela Europa.
FHM: Läget osäkert
Även Folkhälsomyndigheten uppger att det ligger i farans riktning att ett antal doser kan behöva kasseras om det kommer ett nytt vaccin.
Myndigheten vill inte ge ett exakt svar på hur många doser det kan röra sig om men de tror inte att det handlar om omfattningen flera miljoner. De uppger samtidigt att läget är osäkert och kan komma att ändras.
– Vi kommer inte kassera något förrän det verkligen är nödvändigt ur förvaringssynpunkt eller att produkterna går ut, säger presschefen Christer Jansson.
Inte för mycket
Trots risken att doser kan slängas anser Richard Bergström inte att Sverige köpt på sig för mycket.
– Nej, det har vi definitivt inte gjort. Om vi hade haft en ny variant som dykt upp i februari och Folkhälsomyndigheten hade sagt att vi behöver vaccinera alla en gång till, då måste vi ju ha volymerna.
FMH uppger att ett alternativ till att slänga vaccindoser är att donera dem till andra länder. Men enligt Richard Bergström kan även det visa sig bli svårt.
– Många länder har nått en slags mättnadsgrad. Förhoppningsvis kommer intresset tillbaka nästa vinter så att vi då kan börja donera igen, säger Richard Bergström.