Regeringen fattade beslutet på torsdagen, efter en process där flera olika köpare övervägts.
– Det här kommer att vara bra för bolagets utveckling. Staten ska reglera verksamheten, men det är bra om andra äger, säger Svantesson på en presskonferens.
Nya ägarbolaget ska tänka långsiktigt
Det nya ägarbolaget TÜV Rheinland har 22 000 anställda och verksamhet i 50 länder. Finansminister Elisabeth Svantesson säger att hon precis kommer från signeringen av köpeavtalet, där hon pratat om Bilprovningen och dess framtid med de nya ägarna.
– De går in i detta med långsiktighet och stort ansvarstagande. De förstår vilket bolag det är och det ligger i linje med deras värderingar, säger hon.
S kritiska
Socialdemokraterna är kritiska. Enligt Mikael Damberg, partiets finanspolitiske talesperson, riskerar beslutet bli ”en kostsam historia”.
– Risken är att man får betala mer för besiktningen i framtiden, jag är också skeptisk till att man privatiserar myndighetsutövning ännu mer. Vi har sett i andra sektorer att det blivit fusk och fiffel och det vore kostsamt för Sverige, säger han till SVT Nyheter.
Flera spekulanter till bolaget
Köpet blev av efter en process med flera olika budgivare. Att valet föll på tyska TÜV Rheinland berodde både på det bud de lade och på den verksamhet bolaget redan har, säger Svantesson.
Bilprovningen, grundat 1963, driver i nuläget över 100 stationer. 2010 omreglerades marknaden för fordonsbesiktning och öppnade för privata aktörer. I dag finns fler än 600 stationer för fordonsbesiktning. Svensk Bilprovning har en fjärdedel av marknaden.
Högre priser efter omreglering
En granskning av Riksrevisionen 2021 visade att omregleringen – tvärtemot vad regeringen förväntade sig – ledde till högre priser för konsumenterna. Elisabeth Svantesson fick på presskonferensen frågor om ifall försäljningen kommer att leda till ännu högre priser.
– Vår bedömning är inte att det ska bli dyrare med den här ägaren. Staten har också funnits på marknaden för att tjäna pengar. Det är svårt att säga exakt varför det blivit dyrare. Men aktörerna finns nu på fler ställen, i glesbygd har man ökad tillgång till bilprovning. Det kan ligga i det, säger hon.
Tillträde är planerat till december, efter en prövning enligt lagen om granskning av utländska direktinvesteringar.