Snabbmatskedjan Max är ett av många företag som på olika sätt kompenserar för sin klimatpåverkan. Företaget lägger omkring sex miljoner om året på trädplantering i Uganda.
– Det handlar om 1,4 miljoner träd som suger ner koldioxid från atmosfären för allt det som vi och våra leverantörer släpper ut, säger Kaj Török, informations- och hållbarhetschef på Max.
När Miljöpartiet kom in i regeringen var det många företag som hoppades att det skulle bli mer förmånligt att klimatkompensera. Partiet hade länge drivit på för att företagen skulle få göra skatteavdrag för sina klimatinvesteringar.
Ministern: ”Vi arbetar vidare”
Men det har ännu inte blivit verklighet. Det förslag som kom för två år sen blev så kritiserat att det drogs tillbaka och sedan dess har inte mycket hänt.
– Företagen tyckte att det förslaget var för smalt och det lyssnade vi på men vi arbetar vidare. Det är diskussioner som vi nu för här på finansdepartementet, säger finansmarknadsminister Per Bolund (MP).
Han betonar samtidigt att det viktigaste är att minska utsläppen.
– Klimatkompensation är alltid ett andrahandsalternativ om man inte kan minska utsläppen i sig. Vi lägger hundra gånger mer resurser på det än vad som skulle komma i fråga när det gäller avdrag för klimatkompensation.
Återanvänder löftet
Av allt att döma kommer skatteavdraget inte att bli verklighet före valet. I stället lovar partiet det en gång till.
– En del frågor är komplicerade juridiskt. Men en röst på Miljöpartiet innebär ett tydligt arbete för att man ska kunna göra avdrag för klimatkompensation i fortsättningen, säger Per Bolund (MP).
För Max Hamburgare skulle ett skatteavdrag vara värt ungefär en miljon om året. Men Kaj Török förnekar att det främst handlar om ett sätt att sänka skatten.
– Vi kommer fortsätta att klimatkompensera oavsett. Men om det här skulle bli avdragsgillt blir det lättare för alla andra företag att göra detsamma och det är en viktig signal som politikerna kan skicka, säger han.