”När det är en lågkonjunktur så är det också extra bra att göra statliga investeringar, särskilt när man i det här fallet också får den ekonomiska nyttan av att vi får lägre elpriser”, säger språkröret Per Bolund (MP) om satsningen på solpaneler. Foto: Henrik Montgomery/TT

Miljöpartiets krav: Solpaneler på alla offentliga tak

Uppdaterad
Publicerad

Miljöpartiet kräver nu att alla offentliga byggnader i Sverige ska installera solpaneler under den kommande mandatperioden – för att få ned de skenande elpriserna.

Alla byggnader som ägs av staten, regionerna eller kommunerna ska få solcellspaneler på taket under nästa mandatperiod, om Miljöpartiet får bestämma. En satsning som beräknas kosta staten 48 miljarder kronor

Många är oroliga för akut stigande elpriser, hur ska det här hjälpa dem?

– Solceller är det snabbaste sättet att se till så att det kommer ny förnybar el så snabbt som möjligt, säger språkröret Per Bolund (MP ).

Vill att staten ska låna pengar

Tidigare i år gav EU-kommissionen uttryck för att de vill öka antalet solpaneler på både offentliga och privata byggnader, och i juni sa Socialdemokraterna att de vill utreda frågan. Men nu går alltså Miljöpartiet fram med ett vallöfte om att solpaneler ska installeras så snabbt som möjligt på alla offentliga byggnader, med start i södra Sverige där elen är som dyrast.

Förslaget väntas kunna generera 4 TWh per år vilket är ungefär lika mycket el som används i Örebro län. Kostnaden beräknas bli totalt 48 miljarder kronor under de kommande fyra åren, pengar som Miljöpartiet vill att staten ska låna.

Vi går mot en lågkonjunktur, är det verkligen ansvarsfullt att låna pengar för en sån här investering då?

– När det är en lågkonjunktur så är det också extra bra att göra statliga investeringar, särskilt när man i det här fallet också får den ekonomiska nyttan av att vi får lägre elpriser som gynnar både industrin men också hushållens ekonomi, säger Per Bolund (MP).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.