Yasri Khan vid en manifestation på Sergels torg i Stockholm 2010. Foto: TT

Vägrade ta kvinnor i hand – nu lämnar MP-kandidaten politiken

Uppdaterad
Publicerad

Miljöpartisten Yasri Khan lämnar alla sina politiska uppdrag efter den hårda kritiken mot att han vägrar ta kvinnor i hand. Många partimedlemmar har varit missnöjda med hans nominering till partistyrelsen. ”Jag har tappat energin för politiken”, säger han till TT.

I samband med en intervju om bostadsminister Mehmet Kaplans avgång vägrade den miljöpartistiske Stockholmspolitikern Yasri Khan att ta TV4:s kvinnliga reporter i hand. I stället ville han hälsa med ena handen på bröstet.

På onsdagen meddelade Khan att han lämnar alla sina politiska uppdrag inom Miljöpartiet.

MP-krisen

– Ja, det är den informationen jag har, säger Pontus Tengby, pressamordnare för Miljöpartiet i Stockholmsregionen, till SVT Nyheter.

Khan förklarar sitt beslut med att energin för politiken tagit slut.

– Efter debatten kring Mehmet Kaplan (MP) känner jag att mitt engagemang för politiken... ja, att energin tagit slut, jag orkar inte hålla på. Jag kommer att fortsätta att engagera mig i det civila samhället och folkbildning i stället, säger Yasri Khan till TT.

Kritiken växte

Khan försvarade den avgående bostadsministern Mehmet Kaplan, men det var när han i samband med en intervju med TV4 vägrade ta den kvinnliga reportern i hand som kritiken växte mot honom, både extern och internt.

– Det är klart att det spelar roll också. Men vi blir inte mer jämställda för att vi skakar hand med varandra utan det är andra utmaningar, säger Yasri Khan till TT.

Khan förklarar sitt synsätt i en debattartikel på Nyheter24.

”Vissa kramas, andra pussas, andra gnuggar näsa, men att det i slutändan måste vara den som äger sin egna kropp som måste få avgöra hur intim den vill vara samt att det måste få vara ett personligt val. För mig är inte det viktigaste om HUR man hälsar för att visa respekt. Det viktiga är att man hälsar”, skriver han.

Förlegat synsätt

Flera miljöpartister uppger att det har funnits ett stort missnöje med Khans nominering till partistyrelsen. De anser att hans kvinnosyn inte hör hemma i partistyrelsen.

– Ja, minst sagt och jag är inte ensam. Ska man sitta i miljöpartiets styrelse måste man behandla män och kvinnor lika, så enkelt är det. Att behandla kvinnor sämre grundar sig i en brist på respekt för mänskliga rättigheter, säger riksdagsledamoten Jabar Amin till SVT Nyheter.

Han tycker att Khans agerande är allvarligt och köper inte hans förklaring om att det är ett personligt val att inte ta kvinnor i hand. I stället gör han en liknelse med att en vit man bara skulle hälsa på vita – men inte svarta.

– Skulle vi acceptera det? Nej, det skulle vi aldrig göra. Det här är förlegade, reaktionära synsätt som inte hör hemma i Sverige eller i ett modernt parti som Miljöpartiet.

Oacceptabelt

Även Esabelle Dingizian, riksdagsledamot och tredje vice talman, är mycket kritisk till nomineringen. Hon tycker att det är oacceptabelt att en ledamot i partistyrelsen inte skulle ta kvinnor i handen.

– Jag jobbar med jämställdhetsfrågor och ser saken ur ett jämställdhetsperspektiv. Det här innebär att Khan skulle vara beredd att ta (den republikanske presidentkandidaten) Donald Trump i handen, men inte (demokraternas presidentkandidat) Hillary Clinton. Det tycker jag säger ganska mycket, säger hon.

Gymnasie- och kunskapslyftminister Aida Hadzialic (S) stämmer in i kritiken.

– Vi ska avkräva att om man är politiker i Sverige, så ska man behandla män och kvinnor på samma sätt, säger hon.

Inte rätt kvinnosyn

Riksdagsledamoten Stina Bergström kallar också saken för helt oacceptabel. Hon säger att hon har pratat med många partikamrater som är missnöjda med nomineringen.

– Det här är ett tecken på att man inte har rätt syn på jämställdhet och kvinnosyn,

Stina Bergström menar att Khan gärna får ta ett personligt val att inte ta kvinnor i hand, men då ska han inte sitta i partistyrelsen.

– Jag skulle känna mig kränkt och diskriminerad om han tog manliga kolleger i hand, men inte mig.

Yasri Khan är även ordförande för organisationen Svenska muslimer för fred och rättvisa. Liksom förre bostadsministern Mehmet Kaplan har han kritiserats för sina kontakter med det turkiska partiet AKP.

Bekräftar saken

Joakim Larsson, ordförande för Miljöpartiets valberedning, säger att det har varit starka reaktioner inom partiet efter att det blev känt att Khan inte tar kvinnor i hand. Därför drog han tillbaka sin kandidatur till partistyrelsen.

Vems var beslutet?

– Jag pratade med Yasri i dag, då meddelade han att han avstår från att kandidera.

Hade valberedningen vidtagit åtgärder om han själv inte hade dragit tillbaka kandidaturen?

– De starka reaktionerna som jag har fått visar att det hade varit svårt att vinna gehör på kongressen. En valberednings viktigaste uppdrag är att hitta förslag som ger gehör inom partiet.

Försvarar Kahn

Miljöpartisten Lennart Olsen som tidigare satt i finansdepartementet, men som numera är lokalpolitiker och kollega med Yasri Kahn, kände till att hans kollega inte ville ta kvinnor i hand.

– Ja, det kände jag till och jag tycker själv att det här är en väldigt svår fråga. Det är en rikedom om vi i partipolitiken kan ha människor företrädare för olika delar av det samhället som vi faktsikt är nu.

Så man ska kunna kandidera till partistyrelser och till riksdag?

– Jag tycker att man ska kunna göra det.

Och till och med kunna vara minister?

– Ja, i princip tycker jag att man ska kunna vara det, säger Lennart Olsen.

SVT Nyheter söker Yasri Khan för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

MP-krisen

Mer i ämnet