Minister för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin (M). Foto: TT

Ministern: Desinformation ett hot mot Sveriges demokrati

Uppdaterad
Publicerad

”Ett hot mot Sveriges demokrati, beslutsfattande och självbestämmande”. Den nye ministern för civilt försvar, Carl-Oskar Bohlin (M), är tydlig i frågan om vad han tycker om de påverkanskampanjer som riktats mot Sverige under året. Och i och med ordförandeskapet i EU väntar nya utmaningar i kampen mot spridningen av desinformation.

Enligt Myndigheten för psykologiskt försvar har den mängd desinformation och de påverkanskampanjer som under 2022 har riktats mot Sverige ”i allra högsta grad” varit mer omfattande än under tidigare år.

Det här är en bild som Carl-Oskar Bohlin (M), minister för civilt försvar i regeringen Kristersson sedan hösten 2022, delar.

– Det är allvarligt. Otillbörlig informationspåverkan i form av desinformation, ryktesspridning och annan spridning av vilseledande information kan utgöra ett hot mot Sveriges demokrati, beslutsfattande och självbestämmande, säger han till SVT Nyheter.

Extra fokus under svenska ordförandeskapet för EU

Vad planerar ministern att göra nästa år, som inte har gjorts hittills?

– Jag kommer att föra en nära dialog med Myndigheten för psykologiskt försvar om utvecklingen och om uppbyggnaden av det psykologiska försvaret. Eventuell påverkan på det svenska ordförandeskapet för EU kommer vara en fråga att följa noga där myndigheten också har ett särskilt uppdrag.

Ministern påpekar vikten av samarbete inom EU och Nato.

– Jag tror att det är många länder som, likt Sverige, behöver arbeta för att stärka sitt psykologiska försvar, säger Carl-Oskar Bohlin.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vilka ligger bakom desinformationen och påverkanskampanjerna som riktades mot Sverige under 2022? Se videon. Foto: TT/SVT/Storyblocks

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.