En delad bild som visar två scener. Till vänster Litauens försvarsminister. Till höger visas en nattbild av en explosion.k

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Det finns inga tecken på sabotage, säger Litauens försvarsminister Laurynas Kasciunas om flygkraschen i Vilnius. Foto: LRT

Ministern: Flygplanskraschen i Litauen troligtvis en olycka

Uppdaterad
Publicerad

På måndag morgon kraschade ett fraktplan nära Vilnius flygplats. Nu uppger Litauens försvarsminister att det troligtvis var en olycka.

Vid 05.30 på måndag morgonen kraschade ett flygplan i Liatuen nära Vilnius flygplats. Planet flög från Leipzig i Tyskland och ska ha varit ett fraktplan från transport- och logistikföretaget DHL, som flögs av spanska Swiftair.

Ombord fanns fyra besättningsmän varav minst en av dem, en spansk medborgare, omkom. Ytterligare en i besättningen uppges vara allvarligt skadad.

Troligtvis en olycka

Under dagen har det spekulerats om kraschen kan ha varit ett terrorattentat men Litauens försvarsminister Laurynas Kasciunas säger att det troligtvis rör sig om en olycka. Den slutsatsen kommer även chefen för Lettlands luftfartsverk, Maris Gorodcovs, fram till.

– Sista sträckan som planet flög finns på film. Där ser man hur planet sjunker och att piloten försöker styra upp planet – för att undvika en krasch, vilket innebär att piloten ännu styr, säger Maris Gorodcovs.

Kraschen skapade stora eldsvådor men branden ska ha inte har varit i cockpit där besättningen satt. Det säger en sjukvårdare på plats till det litauiska public service-bolaget LRT.

Polisen i Litauen säger till LRT att deras bedömning är att planet har försökt att göra en vanlig landning. Polischefen berättar även för LRT att de har pratat med en i besättningen som säger att det inte ska ha funnits några tecken på rök eller eld i planet.

Spanien och Tyskland skickar utredare

Litauen har inlett en egen förundersökning av händelsen men nu skickar även Spanien och Tyskland utredare för att förstå vad som har hänt.

Planet var en Boeing-modell och ska ha varit tillverkad i USA. Amerikanska myndigheter är därför även de underrättade om händelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.