Att pyttesmå plastbitar ställer till stora problem i våra hav är en allt hetare politisk fråga. Svenska miljöministern har sagt att Sverige ska ta täten för ett stopp för mikroplast i kosmetika och ett lagförslag ska vara klart till sommaren.
Men mycket tyder på att det finns en betydligt större bov bakom mikroplasten i våra hav. Forskningen pekar snarare mot våra kläder, vilket SVT:s Friktion tidigare rapporterat om. Varje gång vi tvättar syntetiska kläder av till exempel akryl och polyester så släpper de ifrån sig hundratusentals plastpartiklar – och reningsverken klarar inte att fånga upp alla utan spolar ut dem i sjöar och hav.
”Ett växande problem”
Klimatminister Isabella Lövin medger att plasten från våra kläder är ett större problem än den från våra hudvårdsprodukter.
– Det här är ett växande problem när vi pratar om mikroplasterna i haven, och egentligen så tror jag att det här är ett större problem än kosmetikaprodukterna, säger Lövin när SVT:s Friktion träffar henne.
Naturvårdsverket har fått i uppdrag att identifiera källorna bakom mikroplasterna och prioritera vad som är viktigast att åtgärda. Men några konkreta förslag för hur plasten från våra kläder kan minska finns inte ännu.
– Vi kan behöva göra något med våra tvättmaskiner för att filtrera bort mikroplasterna eller andra åtgärder, säger Lövin.
Korn i smink kan bytas ut
Att stoppa plastspillet från våra kläder är dock betydligt svårare än att komma åt plasten från till exempel smink. I hygienprodukter och kosmetika är plasten tillsatt och kan relativt enkelt bytas ut mot korn som är biologiskt nedbrytbara. Att få fram hållbara och mer miljövänliga kläder är en betydligt större utmaning.
Som konsument är det inte heller så lätt att välja bort plasten i kläder. En väldigt stor del av kläderna i våra butiker innehåller till exempel akryl, polyester eller nylon.
Och alla tittar kanske inte på den lilla lappen som säger vad kläderna är gjorda av innan de köper en tröja eller en klänning?
– Det tror jag nog ändå folk gör, och många väljer naturmaterial, säger Isabella Lövin.
SVT:s Friktion har de senaste veckorna berättat om problemen som plasten kan ställa till med i miljön, inte minst i havet. Här kan du se hela vår rapportering!