”Det är helt oacceptabelt att kriminella tränger sig in i olika delar av välfärden och att det är svenska skattepengar som betalar för det”, säger socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M). Foto: Caisa Rasmussen/TT

Ministerns ilska om HVB-hem som drivs av kriminella: ”De ska stängas”

Uppdaterad
Publicerad

Flera HVB-hem drivs av personer med koppling till organiserad brottslighet, enligt polisen. Något som fått socialtjänstministern att reagera starkt.

– De här hemmen ska inte finnas, de ska stängas, säger Camilla Waltersson Grönvall (M).

I en rapport har polisen kartlagt situationen på HVB-hem i landet. Där framkommer det att flera hem drivs av personer med koppling till organiserad brottslighet. Men även att flera hem bemannas av medlemmar i kriminella nätverk.

– Grov kriminell verksamhet har ätit sig in i verksamheten, säger Peter Allheim, kommissarie vid polisens Nationella operativa avdelning (Noa) i SVT:s Aktuellt och utvecklar:

– Vi kan se i kartläggningen att nätverkskriminella finns i samtliga konstruktioner i HVB-verksamheten – allt från ägandeförhållande till föreståndare, personal och andra människor som rör sig i och omkring HVB.

”Oacceptabelt”

Socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M) säger att hon blir ”vansinnig” över det som framkommer i rapporten:

– Det är helt oacceptabelt att kriminella tränger sig in i olika delar av välfärden och att det är svenska skattepengar som betalar för det.

– Men det som gör mig ännu vansinnigare är det faktum att det handlar om samhällsvård, särskilt utsatta barn och unga som ska känna sig trygga blir istället utnyttjade.

Verksamheter som bedriver hem och missköter sitt arbete ska stängas ned, enligt Grönvall.

Hon säger att regeringen vill komma till bukt med problemet genom att bland annat bryta vissa sekretessregler – så rätt information kan föras över mellan olika aktörer och myndigheter. Man vill även Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) som myndighet ska få rätt resurser för att kunna hantera problemet.

Känt sedan tidigare

Sara Persson på Ekobrottsmyndigheten säger i Aktuellt att HVB-verksamhet som drivits i kriminell regi är ”jätteallvarligt” – men något som redan varit känt för myndigheten.

Hon betonar att problemet inte bara är begränsat till HVB-hem utan att det är något som syns i hela välfärdssystemet:

– Det är saker vi lyft tidigare, tillsammans med polisen i olika lägesbilder och rapporter, men det är jättebra att man i den här rapporten visar den här ekonomiska brottsligheten som vi tittar på.

Se en längre intervju med Sara Persson i videon nedan.

Bild från Aktuellt

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Sara Persson, brottsförebyggande specialist vid Ekobrottsmyndigheten, om vad som behöver göras för att skydda HVB-hem mot den organiserade och ekonomiska brottsligheten. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.