Den 21 januari 2002 klockan 21.54 nåddes SOS alarm av ett panikslaget anrop. Det var Songül Sahindal som ringde för att berätta att hennes storasyster Fadime hade mördats av deras egen pappa.
Förundersökningen skulle senare visa att Fadime skjutits med två kulor, när ambulanspersonalen kom var det redan för sent. Anledningen till att fadern tog beslutet att skjuta sin dotter den där vinterkvällen var att han ansåg att Fadime vanhedrat familjen genom att ha ett förhållande med en svensk man.
Fadime hade lämnat familjen för att hon vägrade leva efter deras regler, men när hon i hemlighet hälsade på sin lillasyster såg pappan sin chans att utföra vad Uppsala tingsrätt beskrev som ”en ren avrättning”.
”Jag hade förvandlats från fin kurdisk flicka”
Fadimes pappa dömdes till livstids fängelse, men mordet på Fadime skulle komma att få långt större ringar på vattnet än så. Det blev början på en intensiv debatt om hedersrelaterat våld och förtryck i Sverige – något Fadime länge kämpat för att uppmärksamma genom tv-framträdanden. Bland annat sa hon under ett tal i riksdagen bara två månader innan hon mördades:
”I deras ögon hade jag alltså förvandlats från en fin kurdisk flicka till en uppkäftig hora som trodde att hon var något bara för att hon levde i Sverige. De var tvungna att bevisa för sin omgivning att de kunde hantera problemet, för att bevara sin heder”
Men trots att frågan kommit fram i ljuset är förtrycket långt ifrån borta, säger Sara Mohammad, ordförande för föreningen Glöm aldrig Pela och Fadime (GAPF).
– Fortfarande lever 40.000 ungdomar i omständigheter där de inte tror att de kan bestämma sin framtida livspartner, 8.500 av dem är i riskzonen att bli bortfgifta mot deras vilja.
Många vill hedra henne
GAPF anordnar den fyra dagar långa minnesmanifestationen som tar sin början i dag. Att Fadime hedras är inget nytt, men i år blir det större än någonsin – och Fadimedagen blir Fadimedagarna.
– Vi började med litet, sedan var det många som ville vara med. Och eftersom det är valår vill vi verkligen att frågan kommer med i valdebatten, säger Sara Mohammad.
Flera kända ansikten kommer att närvara, dessutom ska ett första upprop göras för en insamlingsstiftelse till minnet av Fadime och Pela av ordförande Nyamko Sabuni. Allt för att rikta strålkastarljuset mot de unga människor som lever under samma förtryck som Fadime gjorde.
– Vi gör det här för Fadimes kamp för kärleken och friheten, hennes dröm om frihet för sig själv och andra. Vi fortsätter med hennes glöd att förverkliga hennes dröm om sina och andras rättigheter, säger Sara Mohammad.
Bland de som medverkar under Fadime-dagarna finns justitieminister Beatrice Ask (M), jämställdhetsminister Maria Arnholm (FP), dokumentärfilmaren Deeyah Khan, samhällsdebattören Dilsa Dmeribag-Sten och flera representater från organisationer som arbetar mot hedersvåld och förtryck.
Fadimedagarna
Söndag: Minneshögtid på Berns salonger i Stockholm. Flera tal och uppträdanden av bland andra artister, politiker och journalister. Presentation av inslamlingsstiftelse.
Måndag: Moderaterna håller konferens om hedersrelaterat våld i Stockholm.
Tisdag: Besök vid Fadimes grav i Uppsala. Därefter tal och kransläggning, följt av manifestation vid Fadimes part med flera talare.
I Göteborg, Malmö och Örebro sker andra evanemang till Fadimes ära under tisdagen.
Onsdag: Utbildningsdag i Karlstad till yrkesverksamma om hedersrelaterat våld och förtryck i samarbete med Rädda barnens projekt ”Det handlar om kärlek”.
Några av de som talar dessa dagar är: Beatrice Ask, justitieminister (M), Maria Arnholm, jämställdhetsminister (FP), Birgitta Ohlsson, EU-minister (FP), Anti Avsan, riksdagsledamot (M) , Mikael Damberg, gruppledare i riksdagen (S), Peter Eriksson riksdagsledamot (MP), Carina Hägg, riksdagsledamot (S), Carin Götblad, nationell samordnare mot våld i nära relationer, Elisabeth Massi Fritz, jurist specialiserad på rättsfall m. hedersrelaterat motiv, Dilsa Demirbag-Sten, samhällsdebattör , Peter Egardt, Landshövding i Uppsala län, Sara Mohammad, ordförande för föreningen Glöm aldrig Pela och Fadime.
Utländska talare: Diana Nammi, Storbritannien, ordförande. för IKWRO (brittisk org. mot hedersvåld), Valentina Colombo, Italien, forskare kring hedersrelaterat våld´, Deeyah Khan, Storbritannien, Emmy-belönad dokumentärfilmare och musiker med inriktning på kvinnors fri- och rättigheter.
Källa: GAPF.se