I hemmet
- Titta i kylskåpet innan du handlar. Vad där skulle kunna bli en god soppa, eller knaprigt i ugnen, eller mosad till en puré.
- Lägg de slaka morötterna i vatten över natten (funkar för de flesta rotsaker inklusive rädisor).
- Mixa ner bruna bananer i en smoothie.
- Pickla de hängiga grönsakerna.
- Stek gammalt bröd, antingen i Fattiga riddare, eller till små krutonger.
Rädda mat från mögel
- Om möglet är framme då då kan vissa livsmedel räddas enligt Livsmedelverket, även om huvudrådet är att inte äta.
- Bröd: Mögelgifterna kan spridas eftersom mögelsvampen har tunna trådar av celler – släng.
- Frukt: På äpplen kan man skära bort det mögliga plus två cm, sen går det att äta. Övrig frukt bör slängas.
- Saft: Bör slängas om den blir möglig.
- Sylt och mos: Innehåller sylten eller moset minst 500 gram socker per kilo bär kan man ta bort översta lagret med mögel och ungefär två centimeter till, resten går att äta. Med mindre halt socker ska man kasta.
- Hårdost: Skär bort möglet och minst två cm till, resten går att äta.
I butiken
- Ha koll på datummärkningens betydelse. Bäst-före byter att kvaliteten inte längre är på topp men maten kan vara fullt ätbar i flera dagar till.
- Tänk på att ”två till priset av en” kan leda till köp som sen inte äts upp.