Minst sex döda i brand i Rinkeby

Uppdaterad
Publicerad

Minst sex personer omkom i en brand som bröt ut i en lägenhet i Rinkeby i västra Stockholm i går kväll. Fem av de döda uppges vara barn.

Håkan Westin på Stockholmspolisens länskommunikationscentral bekräftar för TT att fem av de sex döda i branden är barn.

-De är födda från slutet av 90-talet till slutet av 2000-talet, men jag vill inte gå ut med exakt hur gamla de är, säger han till TT.

Westin berättar att det finns uppgifter som tyder på att fyra av de omkomna har fastnat i en hiss i huset och avlidit till följd av rökförgiftning.

TT: Var de döda när räddningstjänsten kom?

-Det vet jag inte. Det gjordes åtminstone försök med hjärt-lungräddning på plats, och senare konstaterades att de var döda på sjukhus, säger Westin till TT.

Branden startade i lägenheten på Kuddbygränd i Rinkeby vid 22-tiden på lördagskvällen. Räddningstjänsten beskrev lägenheten som en etagelägenhet. Det är oklart hur många personer som befann sig där när branden startade. När brandkåren kom var lägenheten övertänd.

Tolv lägenheter i huset utrymdes och de boende kunde inte återvända dit under natten. Men tillfälligt boende ordnades.

Många som TT talade med tyckte att det tog lång tid för räddningstjänsten att komma till platsen efter larmet.

En släkting till kvinnan som bor i den brandhärjade lägenhet, fick höra om eldsvådan via en annan släkting som bor i närheten.

-Jag ingen aning om vad som har hänt, men jag är jätteorolig. Min kusin har flera barn, och jag vet inte hur svårt skadade de är, sade hon till TT.

Orsaken till branden var inte känd tidigt på söndagen.

-Vi har tagit hit tekniker för att utreda vad som har hänt, sade Lars Byström, yttre kommissarie på Stockholmspolisen på en presskonferens i Rinkeby.

TT:s reporter beskrev läget på platsen som kaotiskt. Ett hundratal oroliga människor hade samlats för att få reda på vad som hänt. Polisen hade spärrat av två portar till hyreshuset, sex våningar högt, där lägenhetsbranden rasat. Därför kunde många boende inte komma in i sina lägenheter.

En granne till den drabbade familjen blev vittne till en del av händelsen.

-Jag var på väg hem och såg lågorna. Sedan såg jag hur de förde ut personer, minst sex stycken på bårar, sade hon till TT.

Morgonen efter branden var oron stor bland flera av de boende i det drabbade huset.

-Jag vaknade av sirenerna i natt, jag har vänner som bor i porten och jag försöker få tag på dem nu, säger en granne till TT:s reporter på platsen. Utanför den brandskadade lägenheten på första våningen fanns polisavspärrningar. På trottoaren nedanför låg glassplitter.

-Det ser ut som en explosion, men jag vet inte. . . jag förstår inte vad som har hänt. Det finns inga gasspisar i lägenheterna som kan ha exploderat, säger en före detta granne som flyttade från det drabbade huset för bara några månader sedan.

Han hörde talas om branden på nyheterna och har begett sig till platsen för att titta på förödelsen.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.