– I början trodde jag att jag som mest skulle få omkring 200 besökare. Men det var visst många som ville se mig prata kläder, shopping och smink, säger Lisa Johnsson, som Misslisibell heter egentligen.
Med utstrålning och självsäkerhet pratar hon rakt in i kameran, samtidigt som hon provar olika sorters smink, krämer, parfymer och nagellack. Hon ger noggranna omdömen och instruktioner för hur skönhetsprodukterna kan användas.
Filmklippen har blivit enormt populära och lockar omkring 15 miljoner tittare.
Unga följare
Lisa Johnsson var bara nio år när startade sin egen Youtube-kanal, inspirerad av amerikanska klipp. De flesta av hennes följare är unga flickor i åtta- till tolvårsåldern.
Genom åren har hon ofta ifrågasatts för att hon sminkar sig och för att hon får andra barn att också sminka sig.
– Jag tycker inte det är så farligt att sminka sig och det tycker inte min mamma heller. Jag tycker det är kul och då är det väl roligt om jag kan göra så andra också tycker det är roligt. Jag sminkar mig ju inte sådär som i mina videos när jag går till skolan. Det är mer som en hobby, säger Lisa.
Gänser suddas ut
Bloggosfären i Sverige har växt till en mångmiljonindustri, och är numera en vanlig marknadsföringskanal för företag som vill nå ut till en given målgrupp genom att till exempel skicka gratisprylar i hopp om att öka sin försäljning.
Youtube-kanalen Misslisibell har över 177.000 prenumeranter. Det gör att Lisa uppvaktas flitigt. Många företag hör av sig och vill att hon ska bli deras varumärkesambassadör.
Själv tycker hon inte att det är smygreklam när hon provar produkter i sina filmklipp eftersom hon inte tar betalt. Däremot betalar företag för de vanliga annonserna på hennes blogg och Youtube-kanal.
– Jag tipsar ju bara om sånt som jag tycker är bra och ger råd om produkter. Det är mer egna bedömningar. Det är ju inte så att någon tvingar mig att visa det jag har med i mina videos, säger Lisa.
Mobbas på nätet
Misslisibell både uppskattas och provocerar. Genom åren har hon fått ta emot en hel del elaka kommentarer, hat och avundsjuka.
– Det finns de som skriver att jag är ful och att de hatar mig. Men de är bara avundsjuka. I början blev jag ledsen, men nu har jag vant mig. Det finns elaka människor därute, men jag väljer att inte tänka på dem som skriver taskiga saker utan låter det rinna av, säger Lisa.
Lisas mamma Maria tycker inte om att Lisa utsätts för elaka kommentarer på nätet, och går ofta igenom kommentarsfälten tillsammans med dottern. Hon stöttar sin dotter att fortsätta eftersom dottern själv vill det.
– Jag kan inte göra nåt åt att folk vräker ut sig och skickar konstiga brev. Lisa väljer att fortsätta och att inte bry sig om vad andra säger, berättar Maria Johnsson.