Nu kan en del taxiföretag runt om i landet komma att krävas på återbetalning av sammanlagt 1,4 miljoner kronor. Foto: TT

Misstankar om bidragsfusk inom taxibranschen

Uppdaterad
Publicerad

Var tredje utbetalning av bidrag till nystartsjobb inom den svenska taxibranschen är felaktig. Det visar en undersökning från Arbetsförmedlingen som i en del fall tror det handlar om rent bidragsfusk

Nu kan en del taxiföretag runt om i landet komma att krävas på återbetalning av sammanlagt 1,4 miljoner kronor.

Larm om fusk

Det började med att fack och arbetsgivare larmade om fusk och att bidraget till så kallade nystartsjobb överutnyttjas. Arbetsförmedlingen undersökte saken närmare. En kontroll av 283 slumpvist utvalda utbetalningar visade att 100, eller nästan 30 procent, var av den arten att de kunde resultera i felaktiga utbetalningar eller risk för felaktiga utbetalningar.

Nystartsjobb är en stor del

Fler än 1.300 av landets 6.800 taxiföretag har någon eller några anställda med lönesubvention. I de flesta fall handlar det om nystartsjobb vilket innebär att arbetsgivaren genom bidrag får tillbaka nästan halva lönekostnaden när de anställer en långtidsarbetslös person.

– Rekvisitionerna har inte stämt med det bidrag man ansökt om, lönespecifikationerna har inte heller sett riktiga ut, säger Holger Hammar, utredare vid Arbetsförmedlingen.

Varför har man gjort så? 

– Det är väl för att man tror att man ska få ut mer pengar.

Har det skett medvetet?

– Det kan vara det men även slarv.

Fantasisummor rapporteras

Arbetsförmedlingen pekar inte ut några särskilda taxibolag, felaktigheterna ska ha funnits hos såväl etablerade taxibolag som friåkare.

Det misstänkta fusket består i att ange en högre lön för taxiförarna än vad som i själva verket betalas ut. Enligt Arbetsförmedlingen har det tidigare inrapporterats månadslöner på 50.000 kronor, fantasisummor som i längden snedvrider konkurrensen och sätter press på branschens seriösa företag.

”Klart man blir irriterad”

– Klart man blir irriterad när man hör sånt här. Vissa tar in chaufförer som tar jobb från oss som kämpar på ett ärligt sätt. En riktig bra månad kan jag dra in 26.000-27.000 som mest, men då har jag fått slita, säger Agge Westberg, taxiförare i Stockholm.

Det går nu inte längre att redovisa hur stora månadsbelopp som helst till Arbetsförmedlingen. Regeringens beslut att införa ett lönetak på 22.900 kronor i månaden tror man kommer få effekt framöver.

– Absolut, det finns inte samma incitament längre att dra på en högre lön, säger Holger Hammar.

Kan få betala tillbaka

Efter att ha konstaterat brister i 30 procent av de utbetalda bidragen till nystartsjobb kan en del taxiföretag förvänta sig krav på återbetalning. Det handlar som mest om 1,4 miljoner kronor totalt.

Kan det leda till några rättsliga processer?

– Om det är uppenbart fusk och bedrägeri så blir det polisanmälan, säger Holger Hammar, och fortsätter:

– Även om vi nu hittat dessa felaktigheter så får man inte glömma att det också finns ganska många människor som faktiskt fått jobb och som inte hade fått det annars. Det finns gott om exempel där nystartsjobben varit till stora nytta för dem som länge stått utanför arbetsmarknaden. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.