Sjukhuset i Lund förberedde sig på söndagen för att ta emot en svensk biståndsarbetare som kan ha smittats av ebola. Foto: TT

Svensk hjälparbetare undersöks för ebola

Uppdaterad
Publicerad

En svensk kvinna som arbetat med ebolapatienter i Sierra Leone har evakuerats ska evakueras till Sverige och föras till sjukhus i Lund.

När hon för ett par dagar sedan tog av sig sin skyddsdräkt, efter att ha vårdat patienter i Sierra Leone för MSB:s räkning, visade det sig att dräkten hade gått sönder. Enligt Sydsvenskan ska det röra sig om en trasig plasthandske.

Inom det närmsta dygnet kommer hon att föras till Sverige och hon kommer då att undersökas av en smittskyddsläkare i Lund.

– Därefter får vi se hur vi går vidare, säger Håkan Miörner, Region Skånes smittskyddsläkare.

I nuläget visar kvinnan inga tecken på symtom bekräftar Mattias Frick, medicinsk koordinator på MSB, i ett pressmeddelande:

”Personen visar i nuläget inga symptom utan känner sig pigg och frisk. Enligt säkerhetsrutinern tas insatspersonalen hem från Västafrika vid den här typen av incidenter.”

– Det här får ses som en försiktighetsåtgärd och vi följer de riktlinjer som finns utarbetade, säger Håkan Miörner.

Än så länge har ingen patient i Sverige bedömts vara smittad av ebola.

Fakta: Ebolaepidemin

Ebola, som orsakar blödarfeber, räknas som ett av världens farligaste virus.

Sjukdomen upptäcktes 1976 i Nzara i Sudan och i Jambuku i Kongo-Kinshasa och fick därav sitt namn efter floden Ebola.

Symptomen kan dröja upp till tre veckor efter smittotillfället och inkluderar hög feber, huvudvärk, diarré och muskelsmärtor. Sedan kan blödningar och organkollaps följa. Dödstalen varierar mellan 50 och 90 procent.

Det nuvarande ebolautbrottet i Västafrika är det svåraste någonsin. Värst drabbade är Liberia, Sierra Leone och Guinea.

Hittills har närmare 20.000 personer smittats och över 7.500 dött (november 2014). (TT)

Källor: BBC, WHO, Reuters och Folkhälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.