Databasen används som ett verktyg vid upphandling av mat och innehåller 50.000 livsmedelsartiklar från ca 200 leverantörer. Totalt omfattar databasen matinköp för 2,4 miljarder kronor under det senaste året, vilket motsvarar ungefär en tredjedel av hela den offentliga sektorns årliga matinköp.
Drygt hälften av maten som kommuner och landsting köper kommer från Sverige. När det gäller processad mat kan ursprungsmärkningen vara missvisande eftersom den gäller för det land där maten är tillverkad.
Det innebär att exempelvis färdiga köttbullar kan ha svensk ursprungsmärkning trots att de innehåller importerade råvaror. Det finns också en mängd varor, till exempel bananer och kaffe, som inte produceras i Sverige.
Hur ser det då ut för den mat som skulle kunna produceras i Sverige? I tabellen nedan kan man se hur mycket av den mat kommuner och landsting köper som är svensk, fördelat på några av de största varugrupperna som kan produceras i Sverige.
Fakta
Varugrupp Totala inköp, kg Andel svenskt
Mjölk 23.254.477 98%
Potatis 6.027.798 51%
Äpplen 1.898.109 4%
Morötter 1.463.241 16%
Nötfärs 1.036.282 68%
Ost skivad 811.496 30%
Blandfärs 481.856 79%
Nötkött tärnat 358.207 48%
Kycklingfilé 336.124 25%
Kyckling tärnad 309.268 33%
Nötkött strimlat 197.110 51%
Bacon 143.556 62%
Fläskkotlett 103.088 17%
Sidfläsk rimmat 87.624 52%