Mobilhärvan betecknades redan i höstas som mycket omfattande.
– Min bedömning är att det är den största bedrägerihärva som drabbat Sverige, sa bedrägeriexperten Peter Forsman till SVT.
Sedan dess har SVT:s granskning visat att totalt över hundra bolag kan vara inblandade, och att det finns kopplingar till såväl grov organiserad brottslighet som till stora aktörer som multinationella mobildistributören Brightstar.
– Det här är förödande för Brightstars varumärke, kommenterade Anders Björkenheim, expert på bedrägeriprevention.
Under våren har härvan växt ytterligare, och bland annat krävs nu ett företag i Värmland på över en miljard i utebliven moms.
Miljonbeslag i Örebro
Örebroföretaget Mobile Experience håller till på samma adress som helägda dotterbolaget Telegrossen i centrala Örebro. Mobile Experience fick i december en skattesmäll på 40 miljoner efter en utredning där Skatteverket kom fram till att man ”känt till eller borde ha känt till att” att man deltagit i ett momsbedrägeri, och bolaget har också fått 40 miljoner beslagtagna. Bolaget tillbakavisar alla bedrägerianklagelser och har överklagat miljonbeslaget, men hittills utan framgång.
Företagets ägare avböjer intervju med hänvisning till att han fått yppandeförbud om den pågående förundersökningen (se video ovan).
I ett mejl till SVT tillbakavisar dock bolagsägarens försvarare Hans Sundberg alla anklagelser. Han skriver att det från myndigheterna ”aldrig påståtts att Mobile explicit sysslat med oriktig redovisning av moms”, och att omsättningen hos bolaget ”inte har med antalet anställda att göra”. Han uppger också att beslaget dels ligger på en annan nivå än 40 miljoner, och dels ”rör en helt annan brottsmisstanke” än mobilbedrägerier. Sundberg skriver också att det helägda dotterbolaget Telegrossen ”är ett helt fristående bolag inom e-handel”.
Nobben för multinationell jätte
Även jätteföretaget Brightstar, med huvudkontor i Miami, har påverkats stort av mobilhärvan under våren, eftersom Skatteverket kräver över en kvarts miljard av bolaget i utebliven moms. Brightstar har tillbakavisat både kravet och anklagelserna om att man skulle ha varit delaktig i mobilhärvan, och meddelade i maj sin avsikt att lämna den svenska marknaden som ett direkt resultat av vad man uppfattar som en orättvis behandling av svenska myndigheter.
Brightstar har sedan dess försökt få igenom en så kallad företagsrekonstruktion av sitt svenska bolag för att undvika konkurs, men har fått nobben av tingsrätten efter att Skatteverket motsatt sig lösningen. Brightstar har överklagat beslutet till hovrätten.