Bakom porten till en industrilokal i Haninge upptäcker polisen 2019 en fabrik för tillverkning av amfetamin, något som leder till ett beslag av drygt 60 kilo amfetamin och ett uppmärksammat åtal för grova narkotikabrott. Men i samma lokal har också stora partier mobiltelefoner hanterats, som såldes till den amerikanska mobildistributören Brightstar.
Det är en av flera kopplingar mellan grov organiserad brottslighet och några av de företag som ingår i den härva av misstänkta miljardbedrägerier med mobilhandel som just nu rullas upp.
Tillsammans med två bedrägeriexperter har SVT kartlagt bolagen i härvan och personerna bakom företagen.
– Det är en salig blandning av personer som vi inte sett tidigare men det blandas upp med folk som endera är kriminella själva eller har relationer till yrkeskriminella, säger Peter Forsman, bedrägeriexpert på Fidi.
Och knarkfabriken är alltså inte det enda exemplet.
Bolaget Markant har haft företrädare som varit med i det kriminella MC-gänget Hells Angels. Bolaget handlar med IP-telefoni och hade 2019 en redovisad omsättning på 3,6 miljarder. Nu har bolaget gått i konkurs och krävs på 580 miljoner av Skatteverket.
Sex av tio toppkonkurser
Från Markant finns kopplingar till bolaget Novacode som SVT rapporterat om tidigare.
Även det gick nyligen i konkurs med en jätteskuld till Skatteverket på cirka 800 miljoner kronor. Novacodes ägare har tidigare dömts för både misshandel och narkotikabrott. Han är i dag häktad i sin frånvaro misstänkt för grova ekobrott i mobilhärvan.
Ekobrottsmyndigheten vill inte kommentera de enskilda exemplen men bekräftar att man sett kopplingarna.
Samtliga bolag och ansvariga tillbakavisar anklagelserna.
Markants och Novacodes konkurser är i siffror så stora att de hamnar i topp över det senaste årets största konkurser, sett till bolagens omsättning, visar en kartläggning som SVT gjort med uppgifter från kreditupplysningsföretaget Creditsafe och Skatteverket.
– Jag skulle inte säga att man tappat kontrollen över den ekonomiska brottsligheten i Sverige men definitivt måste man inse magnituden, säger bedrägeriexperten Anders Björkenheim på Accessus till SVT.
Så slår sig mobilbolagen in i konkurstoppen
Kreditvärderingsföretaget Creditsafe publicerar regelbundet statistik över svenska konkurser, men väljer då bort bolag som av olika skäl betecknas som oseriösa. För SVT har Creditsafe tagit fram en ”orensad” lista över samtliga konkurser, som SVT kompletterat med information från Skatteverket.
När företag som bedöms som bedrägliga och/eller oseriösa plockas bort från den traditionella konkurslistan är det en samlad bedömning som avgör. Kriterier man tittar på är bland annat:
– Motstridiga uppgifter i kreditupplysningen (till exempel antal anställda och lönekostnader)
– Osannolika förändringar kring informationen om företaget (till exempel extrem omsättningsökning)
– Kopplingar till andra företag eller personer som beter sig bedrägligt .
– Antal förfrågningar under en viss tidsrymd i förhållande till företagets storlek och verksamhet, speciellt omotiverade förändringar.