Frågan har varit på tapeten ett flertal gånger de senaste åren. 2015 fick regeringen en uppmaning av riksdagen att införa det nya brottet, med ett minimistraff på ett år. Uppfattningen har varit att bostadsinbrott har för lågt straff i förhållande till annan brottslighet och att det inte tas tillräcklig hänsyn till den kränkning som intrånget innebär.
Flera uppmaningar har kommit sedan dess, och i januari 2018 tillsattes en särskild utredare för att se över hur det nya brottet skulle kunna se ut. Resultatet presenterades i januari förra året, men fortfarande har inget förslag kommit från regeringen.
”Måste få ett stopp”
Moderaterna väljer nu, genom den rättspolitiske talespersonen Johan Forssell (M), att KU-anmäla Morgan Johansson för dröjsmålet.
– Vi har stora problem med de här stöldligorna som drar fram och begår hundratals inbrott på bara några veckor. Det här måste nu få ett stopp, säger Johan Forssell.
Är det inte så att det tar tid att få klart sådant här?
– Jo, lagstiftning tar tid ibland, men det här är något som riksdagen gav regeringen i uppdrag att göra redan 2015. Det har nu gått fem år sen en majoritet av riksdagspartierna ställde sig bakom det här. Fortfarande finns ingen lagstiftning på plats och det är inte tillräckligt bra tycker jag.
Johansson svarar på kritiken
Justitieministern förklarar dröjsmålet med att utredningen om en särskild brottsrubricering för bostadsinbrott även innefattade ett förslag om tillträdesförbud i butik för den som begått stölder. Det förslaget behövde kompletteras med regler om personuppgiftsbehandling för att kunna genomföras.
”Detta är nu gjort, och lagförslag kommer att läggas till riksdagen i höst. Detta vet Moderaterna, men vill ändå KU-anmäla”, skriver Morgan Johansson i en kommentar till TT.
Johansson ställer sig kritisk till att Moderaterna väljer att KU-anmäla.
”Det kan de förstås göra, men enligt min uppfattning så är KU:s kontrollmakt ett viktigt konstitutionellt instrument. Det ska inte missbrukas.”