Moderaterna håller partistämma – ska spika politiken inför valet

Uppdaterad
Publicerad

På torsdagen samlades moderater från hela landet för att vässa sin politik inför valet nästa år.

Bland annat ska man fatta beslut om åtgärder mot gängkriminalitet – där en av stötestenarna är frågan om visitationszoner.

– Om människor fortsätter att leva i tystnadskulturer så är det ett hot mot hela rättssamhället, säger M-ledaren Ulf Kristersson.

Uppgiften under den fyra dagar långa partistämman i Helsingborg är att spika partiets nya idéprogram och politik till valet nästa år. Frågor som ringats in är energi och klimat, invandringsfrågor och brottsbekämpning.

Moderaterna vill se ett flertal åtgärder mot den grova kriminaliteten och när M-ledaren Ulf Kristersson gästar Morgonstudion tar han bland annat upp dubbla straff för gängkriminella, förbjuda deltagande i kriminella gäng, och visitationszoner.

Risker med tystnadskultur

I just frågan om visitationszoner är en av få där det inte råder enighet i partiet. Moderaternas ungdomsförbund, Muf, har tidigare gått ut och kritiserat förslaget eftersom man tycker att det strider mot den personliga integriteten och friheten.

– Det finns alltid en diskussion om avvägning mellan personlig integritet å ena sida, och effektiv brottsbekämpning å den andra vad gäller enskilda konkreta åtgärder. Jag hoppas och tror att det blir en bra debatt, säger partisekreteraren Gunnar Strömmer (M).

”Helt nytt politiskt läge”

Den senaste tiden har frågan om ett samarbete med Sverigedemokraterna återigen aktualiserats i debatten. När Moderaterna senast satt i regering samarbetade man med alliansen och var det klart största partiet och den självklara ledaren. Nu är det ett annat läge där Sverigedemokraterna är nästan lika stora som Moderaterna.

– Det är ett helt nytt politiskt läge, det finns inget parti kan ensamt dominera svensk politik enbart partier som kan samverka med andra partier som får något gjort, säger M-ledaren Ulf Kristersson.

Han pekar på att M, KD, L och SD kan få saker gjorda i frågor där man tycker tillräckligt lika, men att han inte kan tänka sig att släppa in Sverigedemokraterna i en framtida regering.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.