På tisdagen meddelade statsminister Magdalena Andersson att Sverige fördömer Rysslands agerande och kommer att hjälpa Ukraina på flera sätt med anledning av situationen i landet.
Sverige ställer sig bland annat bakom EU:s omfattande sanktionspaket och kommer att hjälpa Ukraina ekonomisk genom att ge Röda Korset ytterligare 20 miljoner kronor, enligt statsministern.
Moderaterna vill att Sverige går längre än så, och hjälper Ukraina militärt.
– Vi borde se över vad vi kan göra för att Ukraina ska få en bättre försvarsförmåga i sitt land och stå emot en rysk invasion, säger partiledaren Ulf Kristersson.
Defensiva vapen till Ukraina
Eftersom Sverige producerar defensiva vapen bör vi inte tveka att bistå Ukraina med det, bedömer han.
– Sverige är ett land som producerar högkvalitativa och defensiva vapen som skulle kunna hjälpa Ukraina väldigt mycket.
Han bedömer inte att det kan ses som en aggression mot Ryssland.
– Att bistå med defensiva vapen är att hjälpa en demokrati att försvara sig mot en aggression, mot en invasion och en främmande makt som tar sig in på ens territorium. Det är vår moraliska skyldighet, skulle jag säga, och Sverige har goda förutsättningar att hjälpa till med detta.
Svensk praxis försvårar export
Det finns inget absolut förbud mot att exportera krigsmateriel till Ukraina, enligt Inspektionen för strategiska produkter, ISP. Men enligt svensk praxis finns det starka skäl att neka export under till länder som är inblandade i en väpnad konflikt, har Karl Evertsson, chef för ISP:s krigsmaterielgrupp, tidigare uppgett för Dagens Nyheter.
Utrikesminister Ann Linde (S) avfärdade möjligheten att skicka vapen till Ukraina för en vecka sedan, med hänvisning till vapenexportregler.
Flera oppositionspartier är dock öppna för möjligeten.