I Demoskops undersökning, som publiceras i Expressen, störtdyker Moderaterna till 18,5 procent, en nedgång med – 5,8 procentenheter. Förändringen är statistiskt säkerställd, och innebär att krisstämningen fördjupas i den moderata partiledningen.
I Sifos undersökning, som publiceras i Svenska Dagbladet, minskar Moderaterna till 19,8 procent, en nedgång med 2,1 procentenheter. Minskningen är inte statistiskt säkerställd, men utgör den lägsta siffrorna för Moderaterna i en Sifomätning sedan Alliansen bildades 2004.
Den enda politiska händelse av större betydelse som inträffat sedan tidigare opinionsmätningar är Anna Kinberg Batras presskonferens den 19 januari där hon aviserade en ny politisk hållning gentemot Sverigedemokraterna.
Kritiseras från motståndare och allians
För det första meddelade hon att Moderaterna så snart som möjligt vill fälla regeringen med en gemensam alliansbudget, trots att detta riskerar att föra Sverige mot en regeringskris. För det andra hävde hon det så kallade kontaktförbudet med Sverigedemokraterna och öppnade för samtal i politiska frågor i riksdagens utskott.
Moderatledarens utspel har blivit hårt kritiserat både av politiska motståndare och inom alliansen. Och när de första opinionsmätningarna efter utspelet kommer indikerar de att väljarna gör tummen ner.
Glad i dag: Lööf
I detta läge ska man dock vara försiktig med att dra alltför säkra slutsatser kring vilket väljarstöd Moderaterna faktiskt har i dag. I den ena av mätningarna som presenteras i dag är inte nedgången statistiskt säkerställd. Trenden just nu i opinionen tycks emellertid vara nedåtgående för Moderaterna.
Det här sätter ytterligare tryck på partiledningen och Anna Kinberg Batra som redan tidigare pressats av uteblivna opinionsframgångar.
Desto gladare i dag är Centerpartiets partiledare Annie Lööf. Partiet går framåt i både Sifos och Demoskops mätningar och når drygt 11 procent av väljarstödet.
Fundamental förskjutning
Styrkeförhållandena inom alliansen ser alltså ut att vara under förändring. Sett över tid handlar det faktiskt om en fundamental förskjutning.
I riksdagsvalet 2010 var Moderaterna tio procentenheter större än de övriga tre allianspartierna tillsammans. I de opinionsmätningar som publicerats i dag är Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna tillsammans större än Moderaterna.