Foto: SVT

Modulhus ska lösa flyktingmottagningen

Publicerad

13.000 flyktingar med uppehållstillstånd kommer att sakna bostad det kommande året. Det visar Migrationsverkets prognos och nu föreslår Boverket att tusentals snabbproducerade modulhus ska placeras ut i kommuner med liten flyktingmottagning.

På en asylmottagning i Valdemarsviks kommun i Östergötland bor familjen Aldaj från Syrien. Eftersom de fick uppehållstillstånd för fem månader sedan ska de egentligen inte vara kvar på asylboendet. Men ännu har ingen kommun tagit emot dem och nu sitter de fast.

– Vi väntar på att Bostadsförmedlingen ska hitta en bostad åt oss. Det är en jobbig situation för hela familjen, säger Mohammed Aldaj där vi sitter i den lilla tvårummaren tillsammans med hans fru och tre barn.

– Jag har själv sökt bostad sedan vi fått uppehållstillstånd men förgäves.

Tanken med asylboenden är att de ska vara tillfälliga. Så fort flyktingar fått uppehållstillstånd ska de flyttas till ett permanent boende och lämna plats åt nya asylsökande.

Sitter fast

Men systemet har gått ordentligt i baklås. Nya siffror från Migrationsverket visar att det i år kommer att sitta 13.000 människor på asylmottagningarna och vänta på en bostad. Samtidigt söker allt fler asyl i Sverige.

– Det blir som en nedåtgående spiral. Desto fler människor som väntar på kommunplacering desto fler asylboenden måste vi upphandla. Asylboendena hamnar ofta i mindre kommuner med redan stor flyktingmottagning eftersom det är där som det finns lediga bostäder, säger Migrationsverkets ställföreträdande generaldirektör Mikael Ribbenvik.

Snabbproducerade modulhus

Redan i dag är Valdemarsvik en av de kommuner som tar emot flest flyktingar i landet och för att systemet inte ska klappa ihop föreslår Boverket nu drastiska åtgärder. I en rapport till regeringen föreslås att kommuner med liten flyktingmottagning ska få statliga pengar för att sätta upp snabbproducerade modulhus.

En av de platser som Boverket pekar ut ligger i Valdemarsviks grannkommun Söderköping. På ett tomt fält bredvid en fotbollsplan tycker Boverket att det ska byggas modulhus dit till exempel flyktingar från Valdemarsvik kan flytta.

– Det handlar om att ge alla människor en bra start på livet i Sverige så det kan vi nog ställa upp på, säger kommunens socialdemokratiska kommunalråd Mattias Ravander. Men, tillägger han, vi måste se hur lösningen ser ut så att det blir bra för Söderköpingsborna också. Har man för bråttom finns det risk för att vi bygger upp slumområden.

– Ja varför inte, säger Söderköpingsbon Åsa Blid och spanar ut över det tomma fältet. Det är väl bra om vi kan hjälpa till och avlasta Valdemarsvik.

”Alla måste hjälpas åt”

På bara sex månader hoppas Boverket att uppåt 6.000 modulhus ska stå färdiga, företrädesvis på platser med liten flyktingmottagning. I Valdemarsvik välkomnas förslaget.

– Flyktingmottagandet är ett nationellt åtagande och då måste alla hjälpas åt. Om bostäder är proppen så är ju det här en praktisk lösning på problemet, säger Erland Olauson, kommunalråd i Valdemarsvik.

– Nej, jag tycker det är bra som det är, säger Söderköpingsbon Birgitta Olsson. Eftersom vi har så dåligt med bostäder här behöver vi dem själva.

Familjen Aldaj skulle gärna flytta till en större ort där det finns ett bredare utbud av jobb och utbildningar.

– Norrköping är jättefint. Får vi bostad i stan vore det ännu bättre, säger Mohammed Aldaj. Söderköping är inte så tokigt heller.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.