Det var i juni 2016 som 41-åriga Lotta Rudholm blev brutalt misshandlad till döds av en en man hon tidigare haft en relation med. Den då 33-årige mannen hade kontaktat henne via Facebook några månader tidigare och de hade inlett en relation. Snart därefter hade mannen börjat hota, trakassera och misshandla henne.
– Jag ville åka och hämta henne, gömma henne. Men hon sa att ”han kommer ta er”. Jag tror att Lotta visste vad som skulle hända, säger systern Camilla Rudholm.
Efter mordet ringde mannen själv polisen som grep honom på plats. Han dömdes till 18 års fängelse.
Fallet fick stor uppmärksamhet och bland annat hölls en manifestation på Sergels torg i Stockholm för att uppmärksamma våldet mot kvinnor.
– Politikerna lovade förändring, men så händer det igen. Fem kvinnor på några veckor. Det är fruktansvärt, det får inte fortsätta.
Se SVT Agendas reportage i videon. Hela programmet går att se i Agenda i SVT2 och SVT Play.
Är du själv utsatt? – Hit kan du vända dig
Akuta händelser
Vid akuta händelser bör du kontakta 112 för att snabbt få hjälp. Om det inte är en akut händelse men du ändå behöver kontakt med sjukvård går det att ringa till 1177 för att få hjälp om vart du kan vända dig inom vården.
Kvinnofridslinjen
Nationellt centrum för kvinnofrid bemannar på uppdrag regeringen telefonlinjen dygnet runt, året om. Samtal till linjen syns inte på telefonräkningen och är helt kostnadsfria. Personalen har tillgång till tolk. Kvinnofridslinjen går att nå på telefon: 020 50 50 50
Kvinnojourer
Det finns flera kvinnojourer runt om i landet som erbjuder stöd och hjälp. Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige (Roks) har samlat alla jourer på sin hemsida roks.se.
Socialtjänsten
De flesta kommuner i Sverige har ett journummer dit det går att ringa om man är i akut behov av hjälp under kvällar och helger. Mer information finns på din kommuns hemsida.
Terrafems rikstäckande jourtelefon
Samtalet är gratis och syns inte på telefonräkningen. Nås på telefon:: 020-521010
Unizon
Riksförbundet Unizon som samlar över 130 kvinnojourer, tjejjourer och ungdomsjourer över hela landet. Via deras hemsida finns kontaktvägar till jourer och stödverksamhet.
Tjejzonen
För unga som identifierar sig som tjej och som är mellan 10 och 25 år. En anonym jourchatt finns på deras hemsida.