– Detta var det värsta som kunde hända. Att retroaktiviteten gäller tillbaka till 2009 kan, om jag gör en riktig bedömning, innebära att grovt kriminella personer, en del av dem kopplade till organiserad brottslighet, nu kan få resning och i värsta fall både släppas ur fängelse och få skadestånd. Det är en praktskandal, säger Morgan Johansson (S), ordförande i justitieutskottet och rättspolitisk talesperson för Socialdemokraterna.
Enligt honom är det helt och hållet regeringen som bär ansvaret för att inget gjorts trots Europadomstolens vägledande dom 2009.
– Frågan har varit aktuell länge men regeringen har suttit och sovit i fyra år. Som jag förstår det är det ett delat ansvar mellan Beatrice Ask och Anders Borg, säger Morgan Johansson.
”Även förhärdade brottslingar har rätt till rättsstatens skydd”
– Många har rest den här frågan och det har rått ett osäkert läge. Då ska man inte vara så ängslig om man är lagstiftare utan man ska ta tag i det, säger Anne Ramberg.
Hon konstaterar att följderna av domen kan bli omfattande, men säger att det är viktigt att man ser att alla människor, även förhärdade brottslingar, har rätt till rättsstatens skydd.
– Det är ju grundläggande att Sverige tillämpar de folkrättsliga förpliktelser vi har och följer Europadomstolens praxis. Den omständighet att staten inte hanterat detta på ett korrekt sätt ska inte drabba den enskilde.
”En rättskandal att det kunnat pågå under så lång tid”
Just nu arbetar en utredningsgrupp med en översyn av systemet med skattetillägg och åtal för skattebrott. Den ska presentera sina förslag i september. Men, konstaterar Börje Leidhammar, utredningen tillsattes alldeles för sent.
– Det är egentligen en rättsskandal att det här har kunnat pågå så lång tid utan att lagstiftaren har ingripit tidigare. Men bättre sent än aldrig, säger han.
TT: Man kan tänka sig att folk blir upprörda över att människor som har lämnat felaktiga uppgifter om skatten både kan slippa ut ur fängelse och dessutom kräva skadestånd?
– Jag håller med om att de som har gjort fel ska drabbas av en sanktion. Men det måste gå till på ett sätt som är förenligt med lagstiftningen. Och om svenska domstolar och Skatteverket har brutit mot lagstiftningen, då är det rimligt att man också får stå till ansvar för det och kanske betala skadestånd.
– Man ska också tänka på att de redan har fått ett straff i form av skattetillägg. Så det är inte så att man går helt fri från påföljder.
”Olyckligt att dömda inte får de straff de har tilldömts”
– Det är olyckligt att personer som har blivit dömda för skattebrott inte får de straff de har tilldömts, säger Mikael Lundholm, statssekreterare (M) hos finansminister Anders Borg.
Men Lundholm tillbakavisar kritiken om att regeringen medverkat till en rättsskandal och att den varit sen med att se över lagstiftningen så att den följer Europakonventionen.
– Det har skett en succesiv praxisförskjutning. Det kom ju domar för några år sedan och de svenska domstolarna ansåg då att det inte påverkade det svenska systemet, säger Lundholm.