Miljöpartiet kommer rösta nej till regeringens förslag som möjliggör för Sverige att gå med i Nato. Istället kommer man lägga ett eget förslag där lagen ska förbjuda att kärnvapen förs in i Sverige. Foto: Tim Aro/TT

MP lägger eget Natoförslag – vill förbjuda kärnvapen i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Enligt regeringens Natoförslag finns ingen anledning till kärnvapen på svenskt territorium i fredstider. Men det är inte tydligt nog menar Miljöpartiet.

– Vad händer om nästa regering har en annan uppfattning i den här frågan. Kommer man då öppna upp för att Sverige ska ha kärnvapen på svensk mark? säger Miljöpartiets språkrör, Per Bolund till Ekots lördagsintervju.

Miljöpartiet kommer rösta nej till regeringens förslag som möjliggör för Sverige att gå med i Nato. Istället kommer man lägga ett eget förslag där lagen ska förbjuda att kärnvapen förs in i Sverige.

– Det framgår inte av den här propositionen tillräckligt tydligt, säger Per Bolund om regeringens förslag i Ekots lördagsintervju i Sveriges radio.

Enligt Bolund ska förslaget förbjuda, likt i Finland, att föra in och placera kärnvapen på svenskt territorium varken i freds- eller krigstid.

Den första mars röstade dock Finland igenom sin egen Nato-proposition som inte utesluter kärnvapen på finskt territorium.

Bolund menar att regeringens förslag inte ger några garantier för att kärnvapen ändå kan föras in i Sverige i framtiden och varnar också för att länder med kärnvapen riskerar att bli måltavlor i en konflikt. Miljöpartiet vill också att Sverige ska arbeta för principen ”no first use” i Nato som innebär att kärnvapen bara får användas som svar på en kärnvapenattack.

Regeringen lämnade i onsdags över propositionen om svenskt medlemskap i Nato till riksdagen. Motionstiden löper ut redan på måndag och den 22 mars ska riksdagen rösta om förslaget.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Caisa Rasmussen/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.