Utbildningsminister Gustav Fridolin varnar Stefan Löfven att regeringens flyktingpolitik kan få ”fruktansvärda konsekvenser”. Foto: TT

MP sågar regeringens flyktingpolitik

Uppdaterad
Publicerad

Regeringens flyktingpolitik kan få ”fruktansvärda konsekvenser”, säger utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) i Ekots lördagsintervju.

Nu varnar Moderaterna för att sprickan mellan S och MP i migrationsfrågan är direkt skadlig för Sverige.

– Någon förbannad ordning får det faktiskt vara i en regering, säger Johan Forssell migrationspolitisk talesperson för Moderaterna, som befarar att regeringen inte kommer orka driva igenom sin egen migrationspolitik.

Den sista maj är det tänkt att Sveriges flyktingpolitik ska skärpas på flera områden efter den blocköverskridande överenskommelsen i höstas. Bland annat föreslås tidsbegränsade uppehållstillstånd och begränsade möjligheter till anhöriginvandring.

Ifrågasatta förslag

Regeringen har beskrivit att syftet med förslagen är att få ner antalet asylsökande till Sverige. Det har ifrågasatts av en rad remissinstanser, bland annat justitiekanslern som påpekar att regeringen inte har gjort någon analys av vilka effekter förslagen faktiskt får.

– Det är ju svårt att veta, säger Fridolin till Ekot, men pekar samtidigt på att antalet asylsökande faktiskt har sjunkit sedan november då förslagen presenterades – även om det också kan ha andra orsaker, till exempel vädret.

Samtidigt konstaterar Gustav Fridolin att förslagen kan komma att ändras innan de lämnas över till riksdagen.

– Ja, det är klart. Man skickar inte ut någonting på remiss för skojs skull.

”Skitpolitik”

Fridolin har kallat den egna regeringens flyktingpolitik för ”skit”. Och i intervjun kritiserar han flera av den egna regeringens beslut om skärpta regler.

– De riskerar att bli kontraproduktiva och få fruktansvärda konsekvenser för enskilda. Till exempel de tillfälliga uppehållstillstånden för barn och begränsningarna i anhöriginvandring.

Moderaterna ifrågasätter nu om regeringen är i stånd att driva igenom sin egen politik.

– Statsministern står och säger en sak om flyktingpolitiken, migrationsministern instämmer, och sedan i lördagsintervjun i dag säger Gustav Fridolin på punkt efter punkt tvärtemot. Jag undrar, hur ska de ha det egentligen? frågar sig Johan Forssell.

– Gustav Fridolin öppnar upp för att dra tillbaka delar av den proposition man har aviserat. Redan innan man har lagt fram den så börjar han backa.

Enligt Forssell skulle det vara direkt skadligt för Sverige om regeringen inte lyckas genomföra vad den aviserat inom flyktingpolitiken.

Fakta: Regeringens förslag

Enligt regeringen är syftet med den tidsbegränsade lagen att minska antalet asylsökande till Sverige genom att under tre år anpassa det svenska regelverket till EU:s miniminivå. Färre antal asylsökande till Sverige bör bidra till en jämnare fördelning av asylsökande inom EU.

Tillfälliga uppehållstillstånd, för det flesta bara ett år i taget, ska vara huvudregel i stället för permanenta tillstånd.

Möjligheter till anhöriginvandring begränsas och försörjningskraven skärps.

Vissa kategorier av asylsökande som i dag kan få uppehållstillstånd ska inte längre kunna få det.

Den tidsbegränsade lagen föreslås träda i kraft den 31 maj 2016.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.