Tre personer står vid ett bord i en studio. En av dem håller i papper, en lyssnar och den tredje pratar gestikulerande. I bakgrunden syns en suddig trafikscen med bilar som kör. Det finns vattenglas på bordet och en logotyp som visar ”Aktuellt”.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Miljöpartiets språkrör Amanda Lind i debatt mot klimat- och miljöministern Romina Pourmokhtari (L) under SVT Aktuellt på torsdagen. Foto: SVT

MP-toppen pressar klimat- och miljöministern om utsläppsökningar

Uppdaterad
Publicerad

I en debattartikel i Expressen kräver Miljöpartiets språkrör Amanda Lind att klimat- och miljöministern avgår efter nya dystra utsläppssiffror. Men Romina Pourmokhtari (L) slår ifrån sig kritiken helt.

– Då har man inte läst statsbudgeten, säger hon i Aktuellt.

– Att lyckas med konststycket att öka utsläppen i en lågkonjuktur är anmärkningsvärt dåligt, säger Amanda Lind (MP) under torsdagens debatt i Aktuellt.

Romina Pourmokhtari (L) menar att det är en tillfällig och planerad ökning, och att nivåerna kommer sänkas nästkommande år med hjälp av olika miljösatsningar som regeringen planerat.

– De minskningar som prognostiseras i eran budget är väldigt små jämfört med den stora utsläppsökningen ni gör det här året, svarar Lind.

Reduktionsplikten

Ökningen var oundviklig på grund av Miljöpartiets tidigare politik, säger klimat- och miljöministern:

– Skälet till att utsläppen ökar är för att vi sänker reduktionsplikten, och det gör vi eftersom MP la alla ägg i samma korg och endast satsade på höga bränslepriser som lösning.

Se mer från debatten mellan Pourmokhtari och Lind i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.