SVT-profilen går i pension efter fyrtio år

Uppdaterad
Publicerad

Efter fyrtio år i tjänst slutar nu programledaren och reportern Göran Åhgren på Sveriges television. Han minns rökande reportrar, hur han fick testa på att bli skjuten med elchockspistol och mordet på Olof Palme.

– Jag fick uppdraget att göra ”vem var Palme” dagen efter mordet. Det var overkligt, säger han.

De flesta av oss känner säkert igen honom som programledare och reporter för Rapport, och för den karakteristiska mustaschen. Men Göran Åhgren har också blivit känd för sin egensinnighet i skapandet av sina ståuppor.

Den kanske mest omtalade, som nu blivit något av ett nästan klassiskt Youtube-klipp, är när Åhgren testade att bli skjuten av polisens elchockpistol för ett reportage i Rapport.

– Det kändes inte så mycket och det gick över snabbt. Jag minns att jag sa i reportaget, som senare klipptes bort, att jag hellre blir skjuten av en elpistol än av en riktig kula. Diskussionen handlade just om att polisskjutningarna hade ökat och att polisen ville undersöka andra möjligheter.

Minns en rökig redaktion

Göran Åhgren anställdes på SVT 1978 och när han började så var det ”stora” filmkameror och skrivmaskiner som användes och han beskriver hur man kom in på en rökig redaktion där folk fimpade där filmerna hade legat.

– Men jag är densamma nu som jag var för fyrtio år sedan. Men det mesta tycker jag är sig likt, man åker ut och gör sina inslag över dagen och träffar människor. Och sen kunde man förstås inte googla upp människor, som idag. Då fick man slå upp i boken ”Vem är vem” för att få reda på när någon var född eller så, säger Göran Åhgren.

Finns det några händelser som gjort extra avtryck?

– Palmemordet. Vi satt framför Palme och hans fru i biosalongen precis innan han blev skjuten. Min fru ville att vi skulle gå vidare efter bions slut och ta ett glas vin, men i stället gick vi hem. Ungefär samtidigt som vi steg innanför dörren kom nyheten om att Palme blivit skjuten. Jag fick uppdraget att göra ”vem var Palme” dagen efter och jag kommer ihåg att jag fastnade på ordet ”var”. Det var overkligt.

LÄS MER: TV: Första nyhetssändningen om mordet på Olof Palme – hör Göran Åhgren i studion

Planet knäcktes i tre delar

Han har även starka minnesbilder från flygplansolyckan i Gottröra. En händelse som chockade Sverige när det störtade flygplanet knäcktes i tre delar. Samtliga 129 passagerare klarade sig med livet i behåll.

– Det var annandag jul och redaktören Göran Larsson ville att jag skulle göra ett inslag om julrean, till mitt stora missnöje. Väl på väg, fick jag höra om ett rapporterat radareko från Arlanda, så jag ringde redaktören och gav mig ut dit utan vetskap om vad som hade hänt. Jag såg människorna komma ut ur det tredelade planet.

LÄS MER: TV: Se extrasändningen om Gottrörakraschen

Talar flytande rumänska

Göran Åhgren talar flytande rumänska och har gjort många resor till Rumänien och har intervjuat den före detta kungen och flera presidenter. Däribland den kommunistiske presidenten Nicolae Ceausescus, som avsattes efter våldsamma uppror i landet 1989.

– Språket har öppnat många dörrar. Efter revolutionen åkte jag till Rumänien och intervjuade människor med spetälska och besökte de rumänska barnhemmen, som jag gjorde en timmes dokumentär av.

LÄS MER: Ceausescus arv lever kvar i Rumänien

Vill ge plats åt yngre journalister

Hur känns det nu att gå i pension?

– Jag har haft så fantastiskt roligt och fått nöjet att träffa så otroligt många människor. Jag tycker det känns bra att lämna över till en yngre generation journalister nu och ge plats åt dem.

Finns det några pinsamma ögonblick då?

– Om det finns!  Jag funderar på att skriva en bok som ska heta ”Mina missade scoop”.

Så, är det skrivande du ska ägna dig åt nu som pensionär?

– Jag vet inte. Men jag tror det blir något med journalistik och film. Och att bättra på spanskan. Sen kommer jag ju bara att testa på livet som pensionär i tre veckor framåt. I sommar hoppar jag in som vikarie på SVT en sväng till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.