• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Mikael Tofvesson, biträdande chef för MSB:s operativa avdelning. Foto: TT, Jonathan Nackstrand/TT

MSB: ”Har inte uppmätt så här höga brandriskvärden i modern tid”

Uppdaterad
Publicerad

På lördagen meddelade MSB under sin dagliga pressträff att brandriskvärdena i Sverige just nu är de högsta i modern tid.

– Vi försöker ha hög handlingskraft för att hantera de nya bränderna som kan uppstå, säger räddningschefen Peter Arnewall.

Efter myndighetens presskonferens under lördagen står det klart att brandläget är fortsatt kritiskt.

– Vi har inte uppmätt så här höga brandriskvärden i modern tid, säger Mikael Tofvesson, biträdande chef för MSB:s operativa avdelning.

Trots de höga riskvärdena är hördes även mer optimistiska toner under presskonferensen. Tofvesson hoppas på att regnet ska falla över de värsta brandområdena och ge lindring i den långvariga hanteringen av bränderna.

– Vi har goda förhoppningar om att hålla bränderna där de är, men vi släpper inte ner garden på något sätt, säger räddningschefen Peter Arnewall.

Så ser brandrisken ut i landet. Foto: SVT

Vind, åska och lokala skurar

Anledningen till att brandrisken är så hög är en rad väderfenomen i kombination.

– Regn, åska och vind kommer in över Sverige men regnet kan bli väldigt lokalt. Vinden gör att bränderna kan sprida sig och åskan riskerar att starta nya bränder, säger Peter Arnewall.

Vad är brandriskvärde?

Brandriskvärde räknas fram ur ISI och BUI, vilka i sin tur baseras på tre grundvärden för fukthalter i olika skikt (FFMC, DMC och DC). Indata till beräkningen är dygnsnederbörden samt temperatur, relativ fuktighet och vindhastighet mitt på dagen. FWI-index: Index för Spridningsrisk och Brandbeteende i skogsmark. Baseras på grundvärdet FWI (se ovan). För närvarande indelat i sex olika indexnivåer (1, 2, 3, 4, 5, 5E) där index 1 är lägsta risken och index 5E är högsta risken.

Källa: Geodata.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.