Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad innebär återinförandet av civilplikten? Hur påverkar det mig? Kan man vägra? – Christina Malm, generaldirektör för Pliktverket, reder ut. Foto: TT/SVT

MSB: Mångfalt fler civilpliktiga behövs

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen vill återinföra civilplikten och börjar med räddningstjänsten. I ett första steg kan ett par tusen personer, framför allt deltidsbrandmän, komma att omfattas – men enligt MSB behövs mångfalt fler.

Civilplikt innebär att svenska medborgare kan få rycka in till samhällsviktiga verksamheter, som sjukvård och räddningstjänst, vid höjd beredskap eller krig.

Sedan 2008 utbildas inga civilpliktiga, men nu ger regeringen Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) i uppdrag att förbereda en aktivering av civilplikten inom kommunal räddningstjänst.

MSB ska identifiera personer som har räddningstjänstkompetens men som i dag inte arbetar med det. Inledningsvis kan det omfatta 1 500-2 000 personer.

– Det kan vara allt från elförsörjning, hälso- och sjukvård, räddningstjänst, polisverksamhet med mera, säger Christina Malm, generaldirektör vid Plikt- och prövningsverket.

Men på sikt kan det handla om 10 000 till 20 000 individer, enligt MSB.

Deltidsbrandmän

Redan vid årsskiftet kan den här första gruppen av civilpliktiga vara på plats, enligt MSB.

Framför allt handlar det om deltidsbrandmän som ska snabbutbildas.

På sikt måste civilpliktiga inom räddningstjänsten öka betydligt mer än vad som föreslås i detta första steg.

– Där har MSB gjort ett arbete att undersöka hur många individer finns det i Sverige som tidigare genomgått en räddningstjänstutbildning, men som i dag inte arbetar inom räddningstjänsten. De här individerna skulle kunna krigsplaceras med civilplikt, i princip direkt, utan någon lång grundutbildning utan en kortare uppfräschning, säger Christina Malm, generaldirektör vid Plikt- och prövningsverket.

Frågan ses just nu över av regeringskansliet.

På torsdag fattar regeringen beslutet om uppdraget till MSB. Myndigheten ska redovisa sina slutsatser senast den 1 mars.

Fakta: Civilplikt

Inom civilplikten kan man göra lumpen som exempelvis räddningsman, sanerare, kraftledningsreparatör eller flygplatsbrandman.

En civilpliktig befattning får inte omfatta egentliga stridsuppgifter, däremot ordnings- eller bevakningsuppgifter.

Det centrala är att se till att viktiga delar av samhället fungerar vid krigsfara och i krig.

Sedan 2008 genomförs ingen grundutbildning för civilplikt, men regeringen kan återinföra skyldigheten att göra civilplikt om det finns behov av det.

Källa: Plikt- och prövningsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.