– Vi tror att man skyndsamt kan fatta ett sådant beslut för att säkra upp att man har tillräckligt med personal om det allra värsta skulle hända, säger MSB:s överdirektör Camilla Asp till radiokanalen.
Samtliga riksdagspartier förutom Socialdemokraterna meddelar till Ekot att de vill att civilplikten återinförs. S vill avvakta en kartläggning som MSB utför.
Personal tar snabbt slut vid kris
Vid återaktiverrad civilplikt kan svenska medborgare mellan 16-65 år bli krigsplacerade i samhällsviktiga verksamheter. Till exempel inom räddningstjänst, sjukvård och barnomsorg.
– Det vi vet är att vid svåra kriser tar personalen snabbt slut. Folk blir trötta och det kan hända saker som gör att man inte kan vara i full kraft, menar Asp.
Enligt henne går det snabbt att aktivera civilplikten för dem som har specialkompetens men som för tillfället inte arbetar inom den sektor de är utbildade för.
Svar från justitieministern
Sveriges justitieminister Morgan Johansson (S) meddelar i ett mail till Ekot att regeringen ska återkomma till frågan senare under våren, när MSB presenterat sin kartläggning över myndigheternas behov.