Pandemin och krig i omvärlden visar hur sårbart samhället är när transporter inte längre kan leverera varor. Sverige är idag beroende av matimport, ungefär hälften av landets matvaror kommer från utlandet.
– Vi importerar det mesta av det vi äter i Sverige, och det är något man bör ha koll på. Om det skulle bli störningar eller svårigheter med leveranser så skulle det märkas i butikerna redan efter några dagar, säger Anna Teljfors som bland annat arbetar med att sammanställa MSB nya krisberedskapsbroschyr.
MSB har nu inkluderat tipset om att ta tillvara på det som naturen har att erbjuda, som till exempel svamp, bär och äpplen. Teljfors menar att det också är viktigt med det egna ansvaret.
– Var och en behöver förstå att man behöver ta eget ansvar i krisberedskap. Att man har extra mat och vatten hemma, och tänker efter, vad skulle det innebära för mig om jag inte kan handla mat? Om vatten inte kommer ur kranen och mobilen inte fungerar? Behöver jag hjälp, eller kan jag hjälpa en granne? Gemenskap och beredskap hänger ihop.
Laga mat med ogräs
I den svenska skogen finns det bär, svampar och över 200 ätliga växter. Även i trädgården växer vitaminrika ogräs som går att använda som grönsaker eller för att komplettera en maträtt. Det menar Lisen Sundgren, författare till flera böcker om ätbara vilda växter.
– If you can't beat them, eat them. Läs på om växterna som finns i din omgivning, och när de är som godast att äta. Sen är det bara att låta fantasin flöda.
Kunskap om växter och allemansrätten
Lisen Sundgren menar att det viktigaste är att ha koll på vilka växter som är ätliga och vilka som är giftiga, men också respektera allemansrätten.
– Man får plocka blad, blommor och svamp men inte rötter och grenar. Vill du exempelvis plocka granskott behöver du markägarens tillstånd.