Maskrosor och en kvinna

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lisen Sundgren är växtexpert och författare till flera böcker om ätbara vilda växter. I videon ger hon tre tips på vilda växter och ogräs som är goda att tillaga och äta. Foto: SVT

MSB:s nya krisråd: Leta mat i skogen

Uppdaterad
Publicerad

Om kriget eller krisen kommer kan svenskarna ta tillvara på den mat som finns ute i naturen. Det skriver Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) i höstens nya krisberedskapsbroschyr.

– Det finns så mycket i naturen som vi kan använda, som till exempel bär, äpplen och svamp, säger Anna Teljfors från MSB.

Pandemin och krig i omvärlden visar hur sårbart samhället är när transporter inte längre kan leverera varor. Sverige är idag beroende av matimport, ungefär hälften av landets matvaror kommer från utlandet.

– Vi importerar det mesta av det vi äter i Sverige, och det är något man bör ha koll på. Om det skulle bli störningar eller svårigheter med leveranser så skulle det märkas i butikerna redan efter några dagar, säger Anna Teljfors som bland annat arbetar med att sammanställa MSB nya krisberedskapsbroschyr.

MSB har nu inkluderat tipset om att ta tillvara på det som naturen har att erbjuda, som till exempel svamp, bär och äpplen. Teljfors menar att det också är viktigt med det egna ansvaret.

– Var och en behöver förstå att man behöver ta eget ansvar i krisberedskap. Att man har extra mat och vatten hemma, och tänker efter, vad skulle det innebära för mig om jag inte kan handla mat? Om vatten inte kommer ur kranen och mobilen inte fungerar? Behöver jag hjälp, eller kan jag hjälpa en granne? Gemenskap och beredskap hänger ihop.

Laga mat med ogräs

I den svenska skogen finns det bär, svampar och över 200 ätliga växter. Även i trädgården växer vitaminrika ogräs som går att använda som grönsaker eller för att komplettera en maträtt. Det menar Lisen Sundgren, författare till flera böcker om ätbara vilda växter.

– If you can't beat them, eat them. Läs på om växterna som finns i din omgivning, och när de är som godast att äta. Sen är det bara att låta fantasin flöda.

Kunskap om växter och allemansrätten

Lisen Sundgren menar att det viktigaste är att ha koll på vilka växter som är ätliga och vilka som är giftiga, men också respektera allemansrätten.

– Man får plocka blad, blommor och svamp men inte rötter och grenar. Vill du exempelvis plocka granskott behöver du markägarens tillstånd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.