Foto: SVT

Muf-basen om misstänkta sextrakasserier och mobbing: ”Vi tar det här på största allvar”

Uppdaterad
Publicerad

Muf:s ordförande Benjamin Dousa säger att han tar uppgifterna om sexuella trakasserier och mobbing i förbundet på största allvar. Men han kan dock inte garantera att det inte inträffar igen.

Uttalandet kommer efter att flera medlemmar runt om landet berättat att Moderata ungdomsförbundet länge haft problem med mobbning och sexuella trakasserier i det egna förbundet, enligt DN.

En av dem, 18-åriga Alice Sigfridsson, säger till SVT Nyheter att hon anser att Dousas förklaring faller platt.

I en intervju med Dagens Nyheter har tre unga kvinnor och en man berättat att de blivit utsatta för sexuella trakasserier, övergrepp och mobbning inom det egna förbundet. Trots att högsta ledningen fått information om händelserna har få åtgärder vidtagits, enligt DN.

Moderata ungdomsförbundet Muf:s ordförande Benjamin Dousa säger på måndagen att han ser allvarligt på uppgifterna.

– Det är så klart fruktansvärt. Jag hade hoppats att alla medlemmar skulle kunna känna sig trygga i alla lägen. Vi tar det här på största allvar.

Vad har ni vidtagit för åtgärder?

– Vi har funnit en brist i informationsdelningen till partiet. Där vi fick information borde vi ha gått direkt till partiet. Därför samordnar vi på ett tydligare sätt så att det inte ska kunna ske sådana här saker igen, säger Benjamin Dousa till SVT Nyheter.

I slutet av juli berättade 18-åriga Alice Sigfridsson, tidigare distriktsordförande för Muf Kalmar, hur hon som 14-åring utsattes för sexuella övergrepp av en äldre partikamrat.

”Faller platt”

Efter Muf-ordförandens uttalande på måndagen säger Alice Sigfridsson till SVT Nyheter att det är brister i hans argumentation.

– Det faller lite platt när man säger att det är rutinerna det är fel på. Det är förbundet som inte har levt upp till rutinerna, säger hon.

Avstängd men aktiv

Enligt DN:s undersökning närvarar den mannen som misstänks för övergreppen dock fortfarande på Muf- och Moderatevenemang, och han har lyfts fram på officiella sociala mediekonton tillhörande Muf i kampanjsyfte samt blivit invald i styrelsen för en moderat partiförening. Detta trots att han efter en internutredning 2017 blev tillsagd att inte närvara på förbundets aktiviteter eller ha förtroendeuppdrag inom förbundet, skriver DN.

– I ett av de här fallen så vidtog vi en av de strängaste åtgärderna vi haft, genom att stänga av den här personen från alla aktiviteter. Men den personen dök sedan upp på ett evenemang. Och det är så klart oacceptabelt.

– Hade vi då haft bättre rutiner så hade det förhoppningsvis inte hänt.

Men hur kunde det komma sig att den här personen ändå dök upp trots att han inte var välkommen?

– Det är ytterst hans eget ansvar. Vi påtalade för honom att han skulle vara avstängd och skulle han bryta mot det skulle han riskera uteslutning, säger Benjamin Dousa till SVT Nyheter.

Enligt Dousa har den misstänkte personen lämnat Moderaterna.

– Han har lämnat förbundet och partiet nu.

Är han utesluten?

– Inte formellt utesluten. Men har uppmanats att lämna partiet och förbundet, fortsätter Dousa.

”Dök upp på flertal event”

Enligt Alice Sigfridsson så hade personen efter avstängningen besökt flera aktiviteter som var arrangerade av ungdomsförbundet och partiet.

– Det stämmer inte att personen dök upp vid något enstaka tillfälle. Han var en frekvent gäst och dök upp på ett flertal event, både med ungdomsförbundet och partiet, och han har blivit invald i en lokal partiföreningsstyrelse, säger Alice Sigfridsson till SVT Nyheter.

I dagsläget har dock den utpekade personen helt lämnat Moderaterna, enligt Muf-ordförande Benjamin Dousa.

Alice Sigfridsson fortsätter:

– Jag köper inte att de inte visste att han fortfarande var aktiv. De har träffat honom på ett flertal evenemang. Det är osannolikt att de inte skulle ha märkt att han var med på ”Sverigemötet” och att han syntes frekvent på sociala medier-konton tillhörande olika Muf-distrik.  Ändå har man inte vidtagit de åtgärder man säger att man skulle vidta i en sådan här situation.

Polisutredning

En polisutredning om misstänkt våldtäkt pågår och utreds av polisens avdelning för grova brott, uppger DN. Muf:s ordförande Benjamin Dousa säger att han inväntar resultatet av polisutredningen. Han säger dock att han inte kan garantera att sexuella övergrepp eller mobbing inte kan inträffa igen i ungdomsförbundet.

– Jag tror tyvärr att det finns i stora delar av vårt samhälle. Det finns ingen bransch, inget parti eller ungdomsförbund som varit helt skonade från sexuella övergrepp och trakasserier av den här kalibern. Vi kan inte garantera att det inte händer någonsin igen i vårt förbund, säger Dousa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.