Anställd sparkades efter utredning – hävdar att cheferna kände till allt

Uppdaterad
Publicerad

Den multinationella mobiljätten Brightstar pekade ut en enskild svensk anställd som ansvarig för bolagets roll i den jättelika härvan med misstänkta momsbedrägerier med mobiltelefoner. Men den anställde slår tillbaka och hävdar att cheferna kände till alla affärer. Nu har hans fall avgjorts av Arbetsdomstolen.

För ett år sedan avslöjade SVT att en av världens största mobildistributörer pekas ut i en bedrägerihärva som beskrivits som den största som drabbat Sverige. Skatteverket hävdade att bolaget Brightstar ”varit delaktiga i ett mervärdesskattebedrägeri i en förutbestämd kedja av aktörer” och att man ”insett eller i vart fall borde ha insett detta” – och krävde bolaget på en kvarts miljard i utebliven moms.

Brightstar startade en egen utredning och stängde av en anställd i avvaktan på resultatet.

Momsbedrägerier med mobiltelefoner

Efter utredningen avskedades den anställde, som gjort affärer med ett av de centrala bolagen i mobilhärvan – Jolumar, vars ägare senare dömts till ett långt fängelsestraff för grova ekobrott.

”Fullständigt sanktionerats”

Men den anställde som pekats ut av Brightstar accepterade inte avskedet, utan valde att genom fackförbundet Unionen stämma Brightstar inför Arbetsdomstolen. I sin stämningsansökan hävdar Unionen att affärsuppläggen ”beslutats och fullständigt sanktionerats – attesterats och godkänts” av chefer i flera led, och att avskedandet därför varit felaktigt.

Unionens jurist David Hellman menar att Brightstar valde att inte utreda chefernas ansvar.

– Man har valt att rikta strålkastaren mot den här medlemmen och försöka hitta en syndabock.

Skadestånd – med osäkra utsikter

Brightstar har under året försatt sitt svenska bolag i konkurs med direkt hänvisning till Skatteverkets jättekrav, och ingen från bolaget har velat svara på Unionens krav. Inte heller konkursförvaltaren eller organisationen Svensk handel har velat svara. AD har därför avgjort målet genom en så kallad tredskodom där Brightstar nu döms att betala den tidigare medarbetaren ett skadestånd på totalt 765 000 kronor, något som först uppmärksammades av Nyhetsbyrån Siren.

Det faktum att Brightstars svenska bolag gått i konkurs gör det mycket osäkert om den sparkade medarbetaren kommer att få ut några pengar.

SVT har utan framgång sökt Brightstar för en kommentar. Både Brightstar och den sparkade medarbetaren har tillbakavisat alla anklagelser om brott. Brightstar-koncernen har under året bytt namn till Likewize.

Vet du mer? Kontakta SVT:s granskande reportrar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det började utanför ett företag i Västerås 2019. I dag är det en internationell härva. Foto: SVT

Detta är mobilhärvan

För några år sedan poppade det upp en rad nya succéföretag – en tidigare tobaksaffär, en frisersalong och en taxirörelse som plötsligt började göra jätteaffärer med mobiltelefoner.

Omsättningen ökade med tusentals procent, samtidigt som bolagen var ovilliga att prata om sin verksamhet.

I själva verket misstänker myndigheterna att det handlar om ett gigantiskt bedrägeri, där de många och snabba mobilaffärerna till stor del bara skett på pappret och haft som syfte att begära tillbaks moms från staten som aldrig betalats in.

Läs mer: Före detta politiker åtalad i gigantiskt ekobrottsmål

Eftersom bolagen på pappret var gigantiska blev också momssummorna jättelika. Skatteverket bedömer att staten förlorat över 4 miljarder på härvan, men SVT:s granskning har visat att summan kan vara ännu högre.

Granskningen har också visat kopplingar till både etablerade mobilaktörer och organiserad brottslighet. Totalt kan härvan omfatta över 100 bolag och Ekobrottsmyndigheten har startat över 20 förundersökningar.

Läs mer: ”Sverige bjöd in mobilbedragarna”

Mobilhärvan också fått konsekvenser utanför mobilbranschen. Medicinteknikföretaget Aegirbio som varit en favorit bland småsparare under sommaren rasade på börsen efter att SVT i oktober avslöjat att bolagets partners kunde kopplas till mobilhärvan.

Läs mer: Internationellt efterlyst kan driva bolagen vidare

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Momsbedrägerier med mobiltelefoner

Mer i ämnet