Ett av mynten som tagits i beslag. Foto: Polismyndigheten

Museimannen som misstänks ha stulit föremål inför rätta

Uppdaterad
Publicerad

I dag inleddes rättegången mot den museiman som misstänks ha stulit föremål från Kungliga Myntkabinettet och Göteborgs stadsmuseum. Mannen erkänner att han stulit och säger att pengarna gått till konsumtion. 

– Resor, kläder- sådana saker. Så här i efterhand kan jag tycka att det var onödigt, sade museimannen när han hördes i Stockholms tingsrätt i dag.

Den tidigare anställde vid Myntkabinettet är åtalad, misstänkt för grov stöld och grovt häleri.

Han misstänks ha sålt 42 föremål från Myntkabinettet och Göteborgs stadsmuseum och på så sätt tjänat 1,2 miljoner kronor, pengar som åklagaren nu begär ska förverkas. Även en mynthandlare är åtalad, misstänkt för grovt häleri efter att ha köpt föremålen.

Museimannen beskrev i rätten hur han enkelt kunde gå in i valven på Myntkabinettet och stjäla mynt som han stoppade ner i små papperspåsar i fickorna. När han fått ihop ett antal föremål över tid gick han till mynthandlaren och sålde mynten.

– Jag stal sådant som jag trodde var bra. Värdefulla, eftertraktade. Det hände att jag tog flera saker på samma gång, säger mannen i rätten.

Stora brister i kontrollen på museet

I samband med att misstankarna mot mannen uppstod inleddes omfattande inventeringar vid Myntkabinettet som hittills visat att över 1.200 föremål till ett värde av över 25 miljoner kronor fattas. Även en annan tidigare anställd vid Myntkabinettet utreds för omfattande stölder vid museet i en annan förundersökning, men polisen har också tvingats lägga ner utredningar som gäller misstänkta brott som ligger för långt tillbaka i tiden.

SVT Nyheter har tidigare rapporterat om att det funnits omfattande brister i kontrollen och säkerheten vid museet.

Bland annat hade alla i personalen tillgång till valven där hundratusentals föremål som tillsammans är värda miljarder kronor förvarades.

Hundratals skjortor i hemmet

Pengarna som museimannen tjänat på stölderna ska ha gått till resor och konsumtion enligt mannen. I förundersökningen finns bland annat uppgifter om hur utredarna hittade 140 skjortor i en av mannens garderober, i en annan ska det ha funnits lika många. Där fanns också dyra skor. Mannen har också samlat på olika föremål privat.

Hans advokat sade i rätten att museimannen ska ha fått stora problem med minnet under rättsprocessen då hans hälsa försämrats. Vid flera tillfällen hade mannen svårt att svara på åklagarens frågor och hans advokat menar att det kan ha varit andra personer vid museet som stulit och sålt en del av de föremål som rättegången gäller.

Museimannen sade att det genom åren upptäckts att många föremål saknas från Myntkabinettet, men att det inte gjorts några polisanmälningar om detta. Mynthandlaren som också står åtalad, misstänkt för grovt häleri, ska enligt museimannen aldrig ha ställt några frågor om varifrån mynten kommit ifrån. Enligt mynthandlarens advokat ska handlaren aldrig ha misstänkt att något var stulet utan haft ett mycket stort förtroende för museimannen. Rättegången fortsätter på onsdag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.