• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Överste och chef för säkerhetskontoret på Must, Klas Eksell. Foto: Scanpix

Konkret information bakom förhöjt hot

Uppdaterad
Publicerad

Det råder en förhöjd risk för terrorhot mot Försvarsmakten. Enligt Klas Eksell, säkerhetschef på Must, militära underrättelse- och säkerhetstjänsten finns det ”konkret information men inget specifikt hot”.

I dag höjdes nivån för terrorhot riktade mot Försvarsmakten till den tredje graden av fem. Risken ligger nu på ”förhöjd”. Det baseras enligt ett pressmeddelande från försvaret bland annat på en ”ökad aktivitet inom vissa våldsbejakande miljöer där aktiviteten bedöms vara riktad mot Sverige och svenska intressen”. Chefen för säkerhetskontoret på Must, överste Klas Eksell kan inte avslöja vilka miljöer eller organisationer som man syftar på. Men i utvärderingen har man tittat på olika dåd riktat mot militärer som skett i Europa på senaste tiden.

-Bland annat har vi tagit hänsyn till de fallskärmsjägare som dödades i Toulouse och de amerikanska soldater som sköts på Frankfurts flygplats, säger Klas Eksell.

Ändrat sig

Nu har försvaret höjt risknivån till samma som Säpo haft sedan 2010 och polisen höjde till efter bombdådet vid Drottninggatan 2010.

-Vi gjorde tidigare bedömningen att om någon vill göra något eländigt då kommer man inte rikta sig mot försvaret. Men nu kan vi inte säga det längre, säger Klas Eksell.

Vad innebär den här höjningen för allmänheten?

-Allmänheten kommer inte märka av det. Nivån är för vårt skydd inom försvaret. Och det skydd som vi har kommer att räcka, några särskilda insatser behövs inte.

För Försvarsmaktens personal innebär höjningen en ökad medvetenhet och vaksamhet, menar Eksell som förhoppningsvis ska leda till en ökad rapportering av misstänkta hot.

Kopplat till internationella styrkor

-Alla får ta med sig informationen i verksamheten. I huvudsak räcker den nivå vi har i dag, allt utöver det får de som ytterst driver verksamheten avgöra.

Hur risknivåerna ser ut i andra länder vill inte Eksell svara på. Varje vecka görs en ny utvärdering av hoten hos Must.

-Vi på säkerhetskontoret gör en ny loop varje vecka. Vi kollar både på det nationella hoten och de internationella. Internationellt kan det vara kopplat till de internationella styrkor vi har i olika länder som till exempel i Afghanistan och Kosovo.

Terroristexperten Magnus Ranstorp menar att hoten kommer från miljöer som är relaterade eller inspirerade av al-Qaida.

-Det är det reella hotet mot Försvarsmakten generellt. Jag tror att det bygger på en strategisk bedömning men också en operativ, att man ser att någonting förändras i de här miljöerna, säger Magnus Ranstorp till SVT Nyheter.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.