Moa Jakobsson sitter på en bänk vid älven i Umeå centrum

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Moa, 19, från Umeå lades in på sjukhus efter att mykoplasmasmittan ledde till lunginflammation. Hör om hennes upplevelse i klippet. Foto: Mira Myllyniemi/SVT

Mykoplasma ökar i Sverige: ”Toppen av ett isberg”

Uppdaterad
Publicerad

Ett större utbrott av mykoplasma pågår i Sverige.

Förklaringen tros vara att immuniteten är lägre efter coronapandemin.

– Vi ser inga tecken på att det mattas av, säger Magnus Gisslén, statsepidemiolog och infektionsläkare.

Chatta med statsepidemiologen om mykoplasma

Tack för alla frågor, tyvärr hinner jag inte svara på alla. Avslutar nu och önskar er en trevlig måndagskväll

Sjuk i lunginflammation • Vad är det som gör att vissa drabbas hårdare än andra och utvecklar lunginflammation. I vår familj har 2 av 5 utvecklat lunginflammation. Inga grundsjukdomar finns. Är det klena gener?

Det vet vi inte riktigt säkert, men genetiska faktorer spelar sannolikt in, det handlar inte om klena gener utan att vi blir olika allvarligt sjuka av olika smittämnen. Men andra faktorer spelar säkert också in, ex smittdos och tillfälligheter.

Klas • Är det Ok att använda hostmedicin till att dämpa torrhostan?

Hostmedicin har oftast mkt dålig effekt

Stefan • Finns det uppgifter på var utbrottet är som störst eller är det jämt fördelat över landet?

Mykoplasma är inte en anmälningspliktig sjukdom och vi har därför ingen bra statistik. De flesta söker inte heller sjukvård, vilken man inte heller behöver.

S • Hej, kan man gå tillbaka till jobbet även fast man har kvar lite torrhosta?

Ja

Helena • Kan mycoplasma som (ännu) inte gett lunginflammation ge någon annan typ av följd-sjukdom?

I princip alla infektioner kan i ovanliga fall ge andra komplikationer och mykoplasma kan i extremt ovanliga fall ge allergiska hudmanifstationer och knölros, även hjärninflammation (encephalit) kan förekomma, men risken är minimal och absolut ionget man behöver oroa sig för

Gravid • Behöver jag som höggravid vara orolig för mig eller mitt barn, eller mer tänka som vanligt att hålla sig undan folksamlingar och förkylt folk första månaderna?

Nej. Däremot är det ett gott råd att som gravid inte umgås inomhus med personer som precis injsuknat i luftvägsinfektioner. Men du behöver absolut inte vara orolig för mykoplasma i luftvägarna

Myran • Förmedla gärna NÄR man behöver söka. Vi går under vi som jobbar på vc och jc, då varenda en som hostar tror de har mykoplasmapneumoni

Viktigt, tack! De allra flesta behöver inte söka sjukvård, även vid lindrigare lunginflammation v mykoplasma behövs ingen behandling, den läker ut av sig själv och antibiotika tillför inget i dessa fall.

Man bör höra av sig till 1177 vid försämrat allmäntillstånd eller problem med andningen. 1177 ger bra råd och kan vägleda om man bör söka vårdcentral eller ej

Mykoplasma är i de allra flesta fall en lindrig infektion där långdragen torrhosta kan vara besvärlig

Ernie • Varför tar antibiotika sämre på myccoplasa? Har det med resistens att göra? Eller är det för att den saknar cellvägg??

Det finns antibiotika som har god effekt på mykoplasma. Men även om de avdödar bakterien så finns symtom kvar, hostan beror bl.a. på skador i slemhinnornas ciliehår som måste läka innan hostan försvinner. Samma sak gäller också ex kikhosta

Anna • Jag har läst studier som visar på ett skadat immunsystem efter covidinfektion. De senaste åren har ju en rad sjukdomar ökat i förekomst. Vad tänker du om det?

Det stämmer inte att immunförsvaret skadas av covidinfektion. Däremot har förekomsten av många andra infektioner varit väldigt låg under första delen av pandemin (pga vårt beteende med mindre kontakter, arbete hemma etc) vilket gjort att immuniteten i befolkningen minskat och när fler är mottagliga så ökar antalet infektioner. Så småningom kommer situationen återgå till hur den var före pandemin

Det brukar ske en större spridning av mykoplasma ungefär var fjärde år i Sverige.

Även om det inte finns någon officiell statistik, finns indikationer på att smittan är mer utbredd än tidigare år. En ökning syns i antalet positiva laboratoriesvar och att fler behöver sjukhusvård för mykoplasma.

– Och det är toppen av ett isberg, säger Magnus Gisslén, statsepidemiolog, infektionsläkare och professor vid Sahlgrenska akademin.

Han tror att det kan vara en effekt av coronapandemin.

– Vi har haft extremt lite mykoplasma under de första pandemiåren, på samma sätt som när det gäller många andra infektionssjukdomar. Och då gör det att immuniteten totalt sett i befolkningen minskar och att fler blir mottagliga.

Kan leda till lunginflammation

Folkhälsomyndigheten tror att smittan kan öka innan det vänder.

– Vi kommer nog kanske se en ökning någon vecka till, och sedan en avmattning lite längre fram under hösten eller början på vintern, säger Magnus Gisslén.

Mykoplasma känns ofta som en vanlig förkylning. Men i vissa fall kan den leda till lunginflammation. De flesta som smittas är barn i skolåldern, tonåringar och vuxna i 20-30-årsåldern.

Men det finns ingen anledning att vara orolig, säger Magnus Gisslén:

– Enstaka individer blir svårare sjuka, och det kan vara tillfälligheter. Det kan vara höga smittdoser eller genetiska faktorer på samma sätt som när det gäller alla infektionssjukdomar. Men det är väldigt sällan att någon blir så dålig så att man behöver sjukhusvård, och dödsfall är extremt ovanliga i mykoplasmainfektion.

Mykoplasma

Mykoplasma orsakas av en bakterie. Symptom kan vara feber och huvudvärk, som vid andra infektioner. Heshet och torrhosta är andra symptom. Sjukdomen är ofta lindrig.

Smittar gör man när man är sjuk, och då som en luftburen droppsmitta. Inkubationstiden är på två till tre veckor.

Små barn blir sällan svårt sjuka. De flesta som drabbas är barn i skolåldern, tonåringar och vuxna upp till 30-årsåldern. I åldersgruppen 20-30 år är mykoplasma den vanligaste orsaken till lunginflammation.

Diagnos sker genom provtagning. Behandling med antibiotika rekommenderas i regel bara vid lunginflammation.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.