På Arbetsmiljöverkets hemsida under fliken statistik finns en blå kurva. Kurvan lutar starkt nedåt från vänster till höger. Den handlar om antalet olyckor i arbetet med dödlig utgång. Men vad kurvan inte berättar är om de polska, finska och slovakiska medborgarna som till exempel dog i år på svenska arbetsplatser.
De döljs i tabellerna i stället under raden övriga. Och för att ta reda på nationalitet måste man gå in i underlaget och titta på varje dödsfall.
Cirkusarbetare föll
I år har enligt Arbetsmiljöverket 37 personer som arbetar i svenska företag omkommit i Sverige i samband med arbetet.
Alla är tragiska olyckor, flera har tidigare fått stor uppmärksamhet. Här finns timmerbilsföraren som omkom vid branden i Västmanland i somras, här beskrivs byggnadsarbetaren som klämdes av en gjutform och cirkusarbetaren som föll från ett cirkustält.
Men i underlagen framkommer att ytterligare fem utländska medborgare omkommit.
En finsk medborgare körde in i ett lastbilssläp i februari, en polsk lastbilschaufför blev misshandlad till döds i mars, för en dryg vecka sedan krockade en slovakisk truckförare med ett tåg på stålbolaget SSAB i Luleå. Och på tisdagen omkom två polska medborgare vid byggolyckan på Fortums fjärrvärmeverk i Värtan i Stockholm.
Statistik missvisande
Erna Zelmin-Ekenhem är ny generaldirektör för Arbetsmiljöverket. Hon bekräftar att utländska medborgare normalt inte ingår i den officiella statistiken. Anledningen är att de enligt EU-regler ska registreras i sitt hemland.
– Inom EU finns det regler som talar om hur man ska registrera olyckor. Om det är utländsk arbetskraft som inte omfattas av svensk arbetsskadeförsäkring så ska de registreras i sitt hemland och skulle vi registrera dem i vår officiella statistik blir det en dubbelregistrering, säger hon.
Blir inte den officiella statistiken missvisande?
– Ja, det kan man säga. Samtidigt så är det också viktigt att man inte dubbelregistrerar uppgifter, för då blir det också missvisande, säger Erna Zelmin-Ekenhem.
När det gäller utländska medborgare finns inget i statistiken som tyder på att dödsolyckorna minskar. Tvärtom ser det ut som de ökar. Samtidigt infördes nya regler från juli förra året där entreprenörer i Sverige numera är skyldiga att anmäla utländsk arbetskraft inom fem dagar.