Precis som tidigare år är förberedelserna just nu i full gång i Visby. Och en majoritet av Sveriges myndigheter kommer att finnas på plats. I SVT:s undersökning svarade 71 procent att de skulle närvara vid evenemanget i år. Samtidigt lägger myndigheterna allt mer pengar på Almedalsveckan. I år räknar de med att spendera 23,2 miljoner. Det är en ökning med mer än 50 procent jämfört med 2012, då SVT undersökte samma sak.
Smärtgränsen nådd
Flera myndigheter SVT talat med menar att det framför allt är kostnader för boende och resor som ökar. För Stockholms universitet, som har en budget på en miljon kronor i år, börjar det bli för dyrt.
– Smärtgränsen är nådd, både vad gäller kostnader och antalet evenemang. Jag tror att det är en bild som delas av flera myndigheter. Almedalsveckan är en värdefull plats för oss än så länge, men vi utvärderar varje år, säger Linda Carlsson, kommunikationschef vid Stockholms universitet.
Mindre aktörer slås ut
Samtidigt blir det fler och fler som slåss om utrymmet i Visby. 2001 hölls 52 evenemang på Almedalsveckan. I år räknar arrangörerna med drygt 3700 evenemang.
– Volymen börjar bli så omfattande att det riskerar att bara bli brus och inte bli någonting kvar. Det är pågående diskussion skulle jag säga, om det här är rätt plats att vara på för oss, säger Linda Carlsson vid Stockholms universitet.
– Ju fler aktörer som slåss om ett begränsat utrymme, desto dyrare blir det. Risken är att om den här utvecklingen fortsätter så försvinner aktörer med mindre starka, ekonomiska muskler från arenan, och det är förstås jättetråkigt om det skulle bli så, säger Anna Knutsson, kommunikationsstrateg vid Svenska institutet.
Samarrangemang
Flera myndigheter försöker nu minska sina kostnader för Almedalen. Ett sätt kan vara att arrangera seminarier tillsammans med andra. Sveriges länsstyrelser har på det sättet mer än halverat sina beräknade kostnader för i år, jämfört med vad man spenderade 2012.
– Det tror jag att vi kommer att få se mer och mer av. Man blir medveten om hur vi kan göra för att kunna finnas där, och göra det också utan att det sticker i väg för mycket ekonomiskt. Vi har skattebetalarnas pengar att tänka på, säger Lotta Larsson, kommunikationschef på Länsstyrelsen i Dalarna.
Svenska institutet har också mer än halverat sina kostnader jämfört med 2012, genom att delta i andras paneler i stället för att arrangera egna.
– Vi kan på det här sättet fortsätta att diskutera frågor som är relevanta för oss, utan att behöva betala lika mycket, säger Anna Knutsson, kommunikationsstrateg vid Svenska institutet.
Demokratimanifestation
Men det finns alltså också många myndigheter som fortsätter att lägga mer pengar på evenemanget. De menar att det är en unik och viktig arena.
– Det här är också en demokratimanifestation som är väldigt imponerande. Jag tycker att det är en god satsning, säger Björn Brorström, rektor på Högskolan i Borås.
Om resultatet
SVT skickade ut en enkät till Sveriges förvaltningsmyndigheter för att höra hur mycket pengar de räknar med att deras eventuella närvaro under Almedalsveckan kommer att kosta.
Vi ställde även en fråga om vad de såg som myndighetens huvudaktivitet/er under årets Almedalsvecka.
Efter Almedalsveckan 2012 skickade vi ut en liknande enkät till myndigheterna. Skillnaden är att dessa kostnader är de faktiska utgifterna för närvaron under Almedalsveckan.
Vi bedömer att vi ändå kan göra jämförelser mellan 2012 och 2016 baserade på dessa två enkäter.
RESULTAT AV ENKÄTEN:
Enkäten gick ut till 218 myndigheter och vi har fått svar från 205
Av dessa 205 kommer 146 myndigheter 71% att närvara i Almedalen.
De totala utgifterna för dessa myndigheter beräknas landa på drygt 23 miljoner (exklusive regeringskansliet).
2012 närvarade 64% av alla myndigheter under Almedalsveckan till en kostnad av 14,7 miljoner (exklusive regeringskansliet)
Av de 146 myndigheter som kommer att närvara under årets Almedalsvecka anordnar 56 av dem (38%) egna arrangemang, 41 ( 28%) arrangerar samaktiviteter med andra myndigheter och/eller organisationer medan 49 (34%) myndigheter inte har några aktiviteter i egen regi. Det innebär inte att de kan delta i arrangemang anordnade av andra myndigheter (exempelvis paneldebatter) men de ansvarar inte för något innehåll under Almedalsveckan.
Topp 5 – myndigheterna som spenderat mest pengar
Stockholms universitet: Cirka 1 miljon
Migrationsverket: 1 miljon
Försvarsmakten: 985 000
Lunds universitet: 800 000
Försäkringskassan: 732 900